арт зона,  кино

“Yves Saint Laurent”

Каква е цената да си наричан гениален? Висока? Драматична? Помитаща?
Всички накуп?

На първата му пресконференция, при поемането на модна къща Диор, Ив Сен Лоран признава, че се страхува да не се провали – това адско вътрешно напрежение го съпътства от първия до последния ден, при създаването на всяка нова колекция, независимо или тъкмо поради гения си – твърде млад той вдига летвата прекалено високо и очакванията към него неслучайно са космически. Следват години свирепа вътрешна борба, в която не триумфите и паденията са страшните, а всичко между тях – онова, равното, в което трябва някак да се научиш да живееш с демоните си или да унищожиш всичко, което си.

3 години след появата на биографичния роман, вече е факт филмът Yves Saint Laurent, създаден по книгата. Прекрасна кинематография, вълнуваща музика и драматична игра на Пиер Нини. Надникване в най-мрачните кътчета от душата на твореца…

“Елегантността е ослепителна рокля, толкова съвършена, че да не посмееш да я носиш два пъти. Обичам ексцентричното, забавното, неочакваното…”
__________________________________

“Голямата тайна на моделиера се разкрива, когато роклите му се обърнат наопаки.”
__________________________________

“Както творецът трябва да намери стила си, така и жената трябва да намери своя стил. И когато е разбрала какъв е той, каквато и да е модата в момента, тя ще бъде сигурна, че е привлекателна.”
__________________________________

“Модата не е изкуство, а занаят. Това означава, че отправната й точка и целта й са нещо конкретно. Женското тяло, а не абстрактни идеи, които са интересни сами по себе си. Роклята не е архитектура, а дом. Тя не е ушита, за да бъде съзерцавана, а за да бъде обитавана. Жената, която я носи, трябва да се чувства красива в нея и да й е удобно. Всичко останало е измишльотина.”
__________________________________

“Женствеността е в самата жена, не в това, което носи.”
__________________________________

“След толкова години разбрах, че най-важното в една рокля е жената, която я носи.”
__________________________________

“Как се ражда една рокля? От жест – отговаря той – Всичките ми рокли се раждат от някакъв жест. Рокля, която не отразява или не напомня някакъв жест, не е сполучлива. След като си намерил жеста, можеш да избереш цвета, окончателната форма, платовете. Всъщност в този занаят човек постоянно се учи.”
__________________________________

“Казват, че модата трябва непрекъснато да се променя, но когато тя открие себе си, няма нужда да се променя – тя се превръща в стил. За мен важното е да направя по-изискан този стил, а не да променям заради самата промяна.”

Из “Ив Сен Лоран Биография”
Лоранс Бенаим