разпилени

It’s your choice

Потребител съм на фейсбук от самото излизане на платформата. през годините я използвам предимно за популяризиране на страницата с картините и за целта съм наляла хиляди евра, което от своя страна ми позволи да достигна до хиляди хора.
Напоследък обаче потребителското ми изживяване и ефективността започнаха стремително да се насочват надолу заради “дреболии” от типа:

– непрекъснати проблеми с boost -ване на постове, в които има някое голо рамо (!) тоест не одобряват рекламата, като обосновката е, че противоречи на политиката им да няма голота и провокативен материал в рекламите, но не отчитат, че алгоритмите са безумно направени и режат на общо основание
– обжалването на тези често неверни безумия вече остава без отговор (все имам отворен case от 23.11…)
– нарастването на рекламите до невъзможност, множеството бъгове и постоянни промени, които обаче не водят до подобряване на ефективността, а до увеличаване на фрустрацията
– пълният с глупости фийд от типа “Спомени” от преди сто години и Каква беше вашата година в снимки…
– склонността да се премахват профили, ако някой те репортне, без никакво усилие да се разследва има ли наистина причина или не
– все по-скучното съдържание на споделяното от “приятелите” (като се има предвид, че съм с доста прецизиран брой добавяния, скрила съм всички възможни недоразумения, новини и черна хроника). отчайващо е това фейсбук зомбиране – пускаш нещо, просто, защото можеш, без особена мисъл вярно ли е, актуално ли е, носи ли някаква реална стойност…

И понеже в крайна сметка всичко е “никой не те кара насила” и въпрос на избор къде прекарваш времето си онлайн, аз естествено търся алтернативи. Не толкова като място за реклама, колкото за получаване на смислена и качествена информация, филтрирана спрямо интересите ми. За момента две неща вършат тази работа:

– RSS абонамент за съдържанието на определени сайтове и блогове

– абонамент за определени канали в Youtube, като и тук, заради огромното достъпно количество информация, тънкият момент е да съумееш да отсееш сред тоновете клипове и да “харесваш” правилните неща, за да ти се показва повече подобно съдържание.

Споделям тук няколко канала, за които съм абонирана и чиято периодичност до голяма степен запълва графата обогатяване и оптимизъм, като те не включват каналите на конкретни музикални изпълнители. Единственото условие човек да се наслади на съдържанието, е да знае приличен английски.

Grand Designs – предаване на Canal 4, което върви от 1999 година. То е за т.нар. selfbuilders – двойки, които решават да строят свой дом и предаването периодично проследява този интересен и често нелек процес от изкопните работи до впечатляващия готов проект. Водещият, Кевин Маклауд е британец, учил история на изкуството и архитектура и е в предаването от самото начало. Открих Grand Designs неотдавна, но вече съм абсолютен фен – действа ми размечтаващо и оптимистично да наблюдавам как нещо удивително (и в повечето случаи близко до моите идеи като архитектура) бива сътворено от някой кален парцел, сред изумително красивата природа на острова.

Monocle Films – още не съм изгледала всичко качено в канала на тази медия, чието мото е “Cities are fun, lets explore” и има своя класация за най-добрите градове за живеене, какво е качество на живота, градска култура. В пътешественическата графа е.

THR – за кръглите маси с актьори, актриси, режисьори и сценаристи писах преди време, но те съвсем не изчерпват видео материалите на The Hollywood reporter. Задължително “четиво” за феновете на филмовото изкуство.

Variety – тяхна е поредицата Actors on Actors, която също следя заради кино манията, но имат и други интересни интервюта.

BBC Strictly come dancing – оригиналният британски формат, познат в някои държави като Dancing with the Stars, хубавото е, че клиповете са монтирани по седмици и без коментарите на съдиите.

Rick Steves Travel Talks– попаднахме на Рик в Рим преди 4 години, докато търсехме да си свалим онлайн гид за Форума. Оказа се, че и видео материалите за обиколките му из Европа, са интересни и полезни.

The Graham Norton Show – за него също писах преди време и продължавам да съм голям фен. Тук си трябва малко по-добро разбиране на езика, защото гостите често говорят я с ирландски, я с шотландски акцент и част от хумора може да се изгуби по трасето, но си остава приятен източник на забаление.