кино

“The Expanse”

Не знам дали ви се е случвало да изпитвате леко депресивно чувство след като приключите някой по-дългичък сериал, защото така сте се привързали към героите и историята, че някак не може да се примирите, че приключва? На мен – неведнъж.

Но с “The Expanse” беше доста осезаемо. Може би, защото сериалът е доста различен от повечето фантастични филми, които сме гледали и продължаваме да следим през годините. Тук има дълбочина и някак притеснителна реалистичност и на моменти дори е трудно да се определи жанра – ту е екшън, ту е детективско разследване, ту е истинска драма, после става хорър, после любовна история, точно както на моменти в живота всичко е смесено.

А богатството на съдържанието идва от многото пластове на динамиката – има политически интриги с гигантски мащаби, има съперничество за ресурси и власт, има непреодолими конфликти, има извънземна материя с неизследвани свойства, има личностни драми и откривателство, и в центъра на всичко това – един футуристичен Дон Кихот, който се опитва на всяка цена да направи “каквото е правилно”.

Сериалът е базиран на едноименната поредица от 9 книги на Джеймс С.А. Кори (псевдоним, зад който стои колаборацията между Даниъл Ейбрахам и Тай Франк) и покрива от книга първа до шеста. На български, уви, са издадени само част от книгите.