кино,  кулинарно

“La passion de Dodin Bouffant”

“Страсти в кухнята”, както е преведен този прекрасен френски филм у нас, ми подари днес всичко, от което имам нужда напоследък: бавност, красота, изтънчена храна, удоволствие от споделянето й, деликатност и романтика, тишина и природни звуци… Това не е просто филм, а е наслада за всички сетива, ода за кулинарията и страстта към изкусното приготвяне на великолепни ястия и спокойно мога да кажа, че символизира точно това, което харесвам и уважавам във френското отношение към живота.

Заснет вируозно, с удивителна светлина, филмът е почти театрален – с главна сцена – кухнята на замъка, но тя е фон за любовта, която устоява на годините и не познава възраст и условности. Първата сцена е дълга и запомняща се – това е съвършеният танц на четирима души в кухнята, докато творят и изпитват наслада от сътвореното.

“Страсти в кухнята” е за хора търпеливи, с отношение към кулинарията и вкус към удоволствието от храната, за които една сготвена с любов телешка яхния е в пъти по-ценна от всяко префърцунено и натруфено меню. В никой случай не бива да се гледа на гладно 🙂

“Щастието е да продължаваш да желаеш това, което вече имаш.”