кино

“Flicka”

Напоследък се случва така, че споделям емоция само чрез филми. Може би, защото е по-просто. Веднъж чух някой да казва, че когато искаш да кажеш много неща с малко думи, обикновено не казваш нищо. Затова стоя притихнала и донякъде интровертна през този период на предусещане на промени, пролетна свежест и преподреждане, и през ситото на сетивата излиза само това:

От време на време човек трябва да си подарява филми като Flicka. Някои биха казали, че са детски, или по холмаркски семейни, но ако ги гледаш в точния момент, всъщност са човешки, вдъхновяващи и докосващи. Flicka ме върна в периодите на една невинност, която веднъж надрасната, никога повече не се завръща в живота, като много други необратимости; когато диво мечтаеш да откриеш кой си, когато свободата е жажда, а стремежът към нея – пътешествие към теб самия и и осъзнаване на собствената сила и характер.

2 Comments

  • ira

    Винаги съм си мислила, че ако един филм, разказ, роман и т.н. е човешки, независимо в какъв период от живота си и в какъв момент от настроението си осъзнаеш, винаги ще е докосващ! С мен е така, без значение, че е детинско, по холмаркски семейно :o))), плача си /без да се усетя/, настръхвам от всяка реплика резнала съзнанието ми, усещанията ми, настроенията ми…и ти знаеш, че съм щастлива от този факт!Преди малко с особено чувство осъзнах колко много от моята емоцяи е наследил Трифон – направил е прекрасна, уникална опаковка на подаръка на Лили.Щастлива съм, че е така и доколкото зависи от мен ще правя каквото е необходимо за да го бъде. Обичам те, добре дошла в клуба…отново!

  • acrista

    така както си бях в невинния филм и всичко беше светличко и вдъхновяващо, не знам какво ми стана, та си причиних Goya’s Ghosts – ама се изстрелях в другата крайност – тежък, мрачен, да, европейски филм отвсякъде погледнат, ама чак отблъскващ. точно като капричусите на гоя всъщност – стилистиката беше безупречно постигната. хареса ми гледната точка – не творецът е в центъра на събитията, а той е по-скоро свидетел на едни брутални времена, грозни, изкълчени, потресаващи, затова и картините му са едновременно фон и отпечатък на историята.