аранжиране на картини,  арт зона

Осветление за картините

Неизменна част от аранжирането на картини  е тяхното правилно осветяване.

Дали едно произведение на изкуството се нуждае от насочено осветление или не, зависи от количеството естествена светлина, която достига до него през деня. Понякога тя е напълно достатъчна, за да са видими цветовете и детайлите на творбата. В повечето случаи обаче в домовете / офисите ни липсва достатъчно такава светлина, а и тя рядко достига в помещения като коридора например, където също се експонират картини. Ако пък вечер имате желание картините да са артистични акценти при намалено или напълно изключено централно осветление, то задължително трябва да се помисли за насочена към тях светлина на отделен ключ.

При мен в ателието често идват клиенти за избор или поръчка на картини, когато вече са приключили с ремонтиране / реновиране на жилище или офис пространство. Уви, на този етап или няма предвидено осветление за картините или са сложени само популярните спотове за стена над картина (тип ваничка). Поради липсата на широк ъгъл на осветеност (тъй като са монтирани твърде близо до картината), обикновено те са не само естетически непривлекателни, но и напълно неефективни. Обичайно резултатът от този тип осветление е малък блик в горния край на картината (най-често е осветена по-скоро рамката) и тъмна долна част.

Снимка: Pinterest, правата принадлежат на съответния автор на фотографията. Photo found on Pinterest, copyright belongs to the rightful owners.

Какво е удачното решение при избор на осветление за картини?

За да се освети равномерно цялото произведение, е необходим широк ъгъл на осветеност, което се постига с достатъчно разстояние от осветителното тяло до картината. Вариант е използването на релса от LED спотове, като в случай че таванът е от гипсокартон, някои релси могат директно да бъдат вградени в него. Телата на релсата могат да се добавят като брой, да се местят и да са с различна интензивност на светлина, но най-важното е, че могат да бъдат насочвани към картините.

Снимка: max-vakhtbovych

Друг вариант е използване на самостоятелни спотове, монтирани отново на тавана с широк ъгъл на осветеност. Един много добре работещ пример са спотовете NYMANE на IKEA, които, монтирани на около 70-90 см от стената, дори няма нужда да бъдат насочвани.

Картината “Прераждане”, която рисувах специално за този хол, получи изключително добро осветление. Мястото принципно не е с много добра осветеност дори през деня и четирите спота на тавана превръщат картината в артистичния акцент, който е замислена да бъде.

Правилното време за избор на вида осветление е на ниво проект, за да може да се предвидят местата за кабели и брой и вид ключове. Ако вече сте приключили с ремонта, вариант е избор на тяло със статичен брой спотове, които могат да се насочват в различни посоки. Две такива са NYMANE и BAVE на IKEA, но на пазара има огромен избор и сред други марки.

Важно е да съобразите цвета на релсата / спотовете, в зависимост от това дали желаете да се акцентира върху тях или не. Когато в интериора има други тъмни елементи (например от ковано желязо), тогава изборът на черна релса би бил удачен. При един преобладаващо светъл интериор обаче, тъмни на цвят спотове на тавана биха имали ефекта на накацали черни гарвани, които твърде силно ще привличат погледа.

Снимка: max-vakhtbovych
Снимка: Victoria Borodinova

И още две неща, които да имате предвид:

I. Често за осветяване на картини се разчита на лунички, вградени в тавана в близост до стената на която е окачена картината (тоест физически са над нея). Това също не е ефективен начин за осветяване, заради липсата на достатъчна интензивност на светлината и липсата на широк ъгъл на осветеност. Обратно, ако произведението е по-декоративно и със сериозен релеф, осветяването отгоре би имало интересен драматичен ефект, просто трябва луничките да са достатъчно мощни.

II. Ако имате картини зад стъкло или планирате да се сдобиете с такива, добре е да имате предвид, че обикновеното стъкло е трудно за адекватно осветяване, тъй като бликовете са факт дори при естествена дневна светлина и се получава ефект на огледалото – по-вероятно е да виждате собственото си отражение, отколкото картината. Решението е използване на антирефлексно стъкло или музейно стъкло и поставяне на подходяща позиция без директна светлина.

Снимка: jon-nathon-stebbe