Осветление за картините

Преди известно време писах за аранжирането на картини, сега ми се иска да споделя малко мисли за осветяването им.

Принципно не всяко произведение на изкуството се нуждае от осветление. Естествената светлина понякога е напълно достатъчна, за да са видими цветовете и детайлите на една творба. в повечето случаи обаче в домовете / офисите ни липсва достатъчно такава светлина, а и тя рядко достига в коридора например, където също се експонират картини.

При мен в ателието често идват клиенти за избор или поръчка на картини, когато вече са приключили с ремонтиране / реновиране на жилище или офис пространство. На този етап или няма предвидено осветление за картините или са сложени само популярните спотове за стена, които аз лично намирам за напълно безсмислени. обикновено те са твърде близо до картината и ефектът на осветяването е по-скоро отрицателен, поради липсата на широк ъгъл на осветеност. Резултатът е малък блик в горния край на картината (най-често е осветена по-скоро рамката) и тъмен долен край.

Затова, когато е възможно, най-добрият избор на осветление за картини е, релса от LED спотове, която се закача на тавана на известно разстояние от стената, която ще бъде осветявана. Когато таванът е от гипсокартон, някои релси могат директно да бъдат вградени в него. Телата могат да се добавят като брой, да се местят и да са с различна интензивност на светлина, но най-важното е, че могат да бъдат насочвани към картините.
Ако релса не е приложима, то и най-обикновено решение тип ИКЕА е по-ефективно от спотовете за стена.

И накрая да напомня, че ако имате картини зад стъкло или планирате да се сдобиете с такива, обикновеното стъкло е много по-трудно за осветяване, тъй като бликовете са факт дори от естествена дневна светлина. Решението е използване на антирефлексно стъкло и по-отдалечен източник на светлина.

Снимковият материал е от Pinterest и правата принадлежат на съответните автори на фотографиите.

Photos found on Pinterest, copyright belongs to the rightful owners.