Acrista Art "Paint me Love artwork
арт зона,  изкуството като бизнес

Създаването на картината “Нарисувай ми любов”

Представям ви един проект, чиято реализация ми донесе огромно удоволствие във всичките му аспекти – от комуникацията с клиента, през процеса на създаване, до аранжирането на картината в интериора. “Нарисувай ми любов” е картина с маслени бои по поръчка, която сътворих за конкретно място и е най-голямата ми поръчка с женска фигура досега. Целият проект продължи една година.

Когато започнахме обсъждането на поръчката, клиентката и съпруга й вече имаха закупени няколко други мои картини. Тя беше запозната с процеса на поръчка на картина (може да прочетете тук статията Артистичното предизвикателство , а останалите детайли как става поръчката на Acrista Art картина, са в Чести въпроси на сайта ми acrista.com) и преминахме направо към обсъждане на коя моя серия / картина ще базираме нейното платно.

След като тя сподели, че много й допада картината “Насънувано”, коментирахме какви биха били промените цветово и като дизайн. Това беше отправната точка за идеята. Тъй като желаната картина беше предназначена за общото пространство на трапезария и хол, тя ми изпрати елегантния проект за интериора на арх. Добрева от ONA Design, който послужи като основа и вдъхновение за цветовата гама.

Проектът на арх. Милена Добрева, ONA Design

Размерът на картината 60 х 140 см определихме от позицията й, която знаехме предварително и разположението на останалите елементи наоколо – осветителното тяло, горния ръб на дограмата, ключовете за осветлението и височината на малкия шкаф отдолу. Когато вече имахме размера, можехме да преминем и към избора на рамка, за да уточним размера на самото платно (подход отвън навътре).

На този етап вече можех да започна работа по идейния проект за картината. Обикновено правя само един вариант, но в този случай разработих две идеи, с малки разлики в дизайна. След като клиентката се спря на първия вариант, подбрах цветовата схема. Цветът, който задължително искахме да включим, беше зеленото, което присъстваше в интериора на част от мебелите. Тъй като то е много специфично като нюанс, реших да го използвам не като преобладаващ цвят, а само за цветята във венеца.

Двете скици за визуализиране на дизайна
Подбор на цветовата схема

Малкият идеен проект и опциите за рамкиране: екрю и черно, но се спряхме се на черната рамка тип каса със сатен завършек, която кореспондираше с тъмните елементи в интериора.

Началото – платното заема почти цялата височина на статива 🙂
Тъй като имаше участъци със силно импасто, когато беше готова, дадох на картината няколко месеца да изсъхне много добре, преди да положа крайния сатен лак.
Докато съхнеше в студиото ми, имах възможността да й се полюбувам 🙂

“Нарисувай ми любов” вече е в елегантния дом, дело на арх. Милена Добрева от ONA Design. Платното ще е част от изложбения материал, който готвя за есента на 2025 година и се надявам да можете да се насладите на картината наяве.

Благодаря от сърце за доверието и търпението на клиентите, както и за творческата свобода, която ми дадоха – проекти като този превръщат поръчката на картина истинско удоволствие за мен! 🙂

За картината подбрах този прекрасен стих (мисля на Caribiana, но не съм сигурна), който даде името й: “Нарисувай ми любов”:

“Как се рисува любов, любими?
Как се рисува любов?
С твоя дъх, заровен в косите ми
и със шепотен зов…
С твойте длани, прегърнали раменете ми
и със устни копнежни.
С тъмни ириси, озарени от нежност
и със мигли премрежени.
С топли пръсти по скулите
на зазоряване.
Със усещане, че всъщност сме заедно,
макар да ни няма…
Как се рисува любов…
Как се рисува, любими?
Ето ти облак – платно…
напиши ми…”

Щастлива съм от крайния резултат 🙂
Картината “Нарисувай ми любов” в реалната обстановка на своя дом

Очаквайте скоро видеото, в което разказвам за поръчките на картини на фона на част от процеса на създаване на картината на Acrista Art Youtube канала ми.