аранжиране на картини,  арт зона

Kак да аранжираме картини – част III – спалня

Спалнята е онова неприкосновено пространство от дома, в което намираме спокойствие, зареждаме се и се възстановяваме от динамиката на външния свят. Затова и присъствието на произведения на изкуството в спалнята е желателно и необходимо и далеч по-важно от наличието на телевизор (което аз лично не препоръчвам).

През изминалата седмица коментирахме с клиенти позициите на евентуални творби в тяхната спалня и така се роди идеята за тази публикация: в нея споделям идеи за аранжиране на картини в това пространство и как да избягвате често срещани грешки при позиционирането и избора на обем / големина на произведенията.

Снимковият материал (освен заглавната снимка) е от Pinterest и правата принадлежат на съответните автори на фотографиите.

Обикновено позициите за поставяне на картини в спалнята са три – над леглото, на стената срещу леглото и на странична стена.
Ето някои идеи за аранжиране над леглото, като в повечето случаи картините са над таблата. Тук често срещаните от мен грешки са две – избор на твърде малки картини, несъобразени с обема на таблата / леглото и твърде високото им окачване. За да се получи естетична връзка между мебелите и творбите, те не трябва да са отдалечени много, затова е желателно долният ръб на картината/картините да е на неповече от една педя разстояние.

Класическо поставяне на две еднакви по големина творби над леглото. Те почти обхващат като обем въображаемата табла / ширината на леглото и са закачени близо до него, без да пречат на евентуална седнала позиция за четене.
Същата позиция, но с три еднакви по големина картини. Отново обхващат като обем таблата на леглото и са закачени близо до него.
Самостоятелна картина, в случая квадрат, която обаче е достатъчно голяма, за да изпълни пространството над леглото и същевременно е достатъчно близо, за да има връзка с него.
Най-класическият избор за тази позиция – пейзажно ориентирана като формат картина, която като ширина почти обхваща таблата и е близо до нея.
Подобна идея, но с акцентна стена в тъмен цвят.
Диптих върху тъмна акцентна стена – съвсем близо до таблата. Тук наличието на силен цвят компенсира вертикалния обем на произведенията.
Три еднакви по големина творби отново на акцентна стена.
Асиметрията също е възможна, като равняването по долния ръб и близкото разположение спрямо таблата допринасят за хармонията.
Още един интересен вариант за тази позиция – комбиниране на цветна стена с тесен рафт за картини. Рафтът предполага разнообразие чрез честа смяна на подбираните произведения, които винаги ще са подравнени по долния ръб.
Една по-нетрадиционна идея за стената зад леглото – тапет, който е с арт мотив или тапет с отпечатък на картина от пода до тавана. Скоро такава услуга ще бъде възможна и за конкретни мои картини.

Ако интериорът ви го позволява, позицията странично на леглото е изключително благодатна за аранжиране на произведения. Понякога една по-голяма картина е напълно достатъчна, а понякога комбинацията от няколко превръща стената в акцентна.

Галерийна стена, странично на леглото, която с времето може да се допълва.
Още една нетрадиционна идея – oversized произведение или принт на картина от пода до тавана върху плат с подсветка или с подходящо осветление на тавана.

Още идеи за аранжиране на картини ще намерите в папката ми Art Arrangement в Pinterest. Ако се нуждаете от консултиране за аранжирането на произведенията във вашия дом, ще се радвам да бъда полезна.

– аранжиране на картини в интериора – част I

– аранжиране на картини в интериора – част II

Photos found on Pinterest, copyright belongs to the rightful owners.

Заглавната снимка е на: https://pixabay.com/users/olichel-529835/