Летни намаления в ателието

Време е за традиционното лятно намаление на наличните оригинали и принтове, след което идва време за почивка и отдалечено творчество на село 🙂

наличните оригинали ще откриете тук >>

наличните принтове ще откриете тук >>

за заявяване или запитвания, свържете се с мен >>

За една изгубена картина

Рядко пиша за злободневности, защото фокусът ми е върху красиви и съзидателни неща, но този път ще споделя опит за колегите (пък и не само).

Историята накратко: имах поръчка от международен клиент за оригинална картина с размер 80 х 80 см. За транспорта на картината до Испания се доверих (както и друг път) на Спиди. Те загубиха пратката някъде по пътя.

Историята в детайли:

 • картината беше поръчана от мои клиенти от Барселона, започнах работа по нея септември 2018
 • завърших я в края на 2018, но исках да избегна коледната лудница и реших да я изпратя след НГ
 • на 11.01. дойде локалният куриер на Спиди и я прие: със сертификат за пътуване в чужбина и две фактури към клиента
 • малка скоба: за БГ от години ползвам Еконт (от които съм изключително доволна) и сама правя товарителниците си. компютърно грамотна съм. за да изготвя товарителница за тази пратка, трябваше задължително да го направя през сайта на Спиди. впечатлението ми от тази операция , която би трябвало да е сравнително елементарна, е че сайтът е недомислен, сложно направен и абсолютно users unfriendly. примирих се, че не го правя всеки ден, звъннах за помощ на централата, справих се, макар и фрустрирана.
 • измина седмица. започнах да се тревожа, че пратката би трябвало вече да е стигнала. писах на клиентите. нищо.
 • започна одисея по свързване с някой, който и да е, който да ми съдейства да локализирам пратката. два дни звънене на централа, опит за прехвърляне, всички оператори са заети, ако искате да ви позвъним, натиснете 1. без-на-деж-дно.
 • още една скоба: такъв срам е да обясняваш на клиента, че два дни не можеш да се свържеш с куриера за информация…
 • след петия опит за свързване, активизирах всички възможни канали за комуникация: писах на страницата във ФБ, на сайта през уеб форма, в мейл до съпорта (който забележете, го няма на сайта, а го изрових от предишна кореспонденция)
 • на 22.01. се започна кореспонденция с help desk-a, в който от Международни пратки изискаха от мен детайлно описание на пратката. слава богу бях направила снимки на етапите от опаковането. казах си, няма начин да не я открият – почти 100 х 100 см, с ярко червено тиксо…
 • на 28.01. получих мейл, че пратката не може да бъде локализирана и е обявена за изгубена. ?!?
 • на другия ден направих консултация с адвокат и в отговор на мейл от help desk-a, изпратих двете фактури, издадени към клиента като доказателство за стойността на картината; поисках обезщетение за стойността на тези фактури, както и транспортната такса.
 • на 01.02. слава богу ми беше изплатено въпросното обезщетение.
Прочети повече За една изгубена картина

WOMEN.SPEAK.LIVE. 2018

Миналата година, когато беше първото издание на Women. Speak. Live., Ани ме покани да бъда лектор и аз спонтанно казах Да. После влязох в едни лични филми, пътувания в чужбина за медицински изследвания и се наложи да се оттегля от участие. Тази година Ани ме покани за втори път и просто нямаше как да й откажа. За да бъда искрена, и двата пъти имах треперливо свиване в стомаха, реакция от типа: какво ще им говоря на тези мили хора там и други такива вътрешни бариери. Обаче явно бях стигнала период, в който абсолютно осъзнавах необходимостта от излизане извън зоната на комфорта, затова се заинатих и си казах, то нали именно това е целта на такива форуми – да споделиш как се надскачаш, как израстваш, как те е страх, ама действаш…
Събитието мина, беше вдъхновяващо и уютно като усещане, и безспорно обогатяващо. Ето част от нещата, които дискутирахме в нашия панел (в който си партнирахме с Лидия Русева, Ръководител полети (в средата), тук споделям само моите отговори).

Прочети повече WOMEN.SPEAK.LIVE. 2018

Моля цитирайте художниците

Напоследък много често си задавам въпроса защо, когато хората цитират откъс от книга или стих, всеки път посочват автора, а с картините (респективно фотографиите) нямат никаква нагласа, че е необходимо да го правят. И тук не говоря за безумното и безогледно използване на изображенията – през годините приятели са ми “докладвали”, че моя картина е използвана я като модел за гоблен, я копирана едно към едно и в продажба, я в логото на някой апокрифен сайт. не, аз говоря за ежедневното масово споделяне на картини в социалните мрежи, придружени от разни мъдри мисли, цитати или стихове, без да се посочи името на художника.
Наскоро ужасно много ме ядоса използването на картина на Ана Разумовская за корица на събитие във виден софийски клуб и никъде не видях име на автора (а и някак дълбоко се съмнявам, че тя е била контактната, за да даде разрешение, дано да греша).

Моля цитирайте имената на художниците (фотографите). Зад тези изображения стои труд, стоят идеи, стоят разходи, а посочването на име и/ или сайт не коства никакво усилие. Ако не знаете името на художника, посочете именно това – все някой ще знае и ще коментира. Това би била една уважителна практика. Благодаря ви.

P.S. Не бих искала да генерализирам – има хора, които непрекъснато ми пишат дали бих разрешила публикуването на моя картина – и слава богу, посочват автор и сайт. Благодаря им и на тях.

На снимката: идеен проект на “Великолепие в тюркоаз”, автор Александрина Караджова, www.acrista.com
ето, така 😉

15 години acrista.com

Колко от вас знаят преди колко години създадох сайта acrista.com?

През март, преди цели петнадесет години. Трудно ми е да повярвам как излетяха. Но пък колко безценна опитност, колко израстване, колко благословени срещи с прекрасни хора, колко неописуема удовлетвореност. Колко картини, намерили своя дом.

В началото правех предимно малки, неуверени стъпки, после правех предимно събития, сега правя предимно поръчки. Пожелах си разни неща в професионален план и те бавно започват да идват към мен. Благодарна съм за това. Благодарна съм ви за доверието. Благодарна съм ви за подкрепата.

С годините научих, че търпението е едно от най-ценните свойства в бизнеса, затова търпеливо чакам да стане готов новия ми сайт, търпеливо работя по нов материал, търпеливо вървя към всяка от поставените цели.

Междувременно – празнувайте с мен: през целия месец март всички налични оригинали, принтове и каталози са с 20 % отстъпка. Очаквам ви в ателието, да го разчистим пролетно и да отворя място за платната за следващата изложба.

Благодаря ви.