Парченце небе

“Спасяването” в околностите на София явно става все по-осезаема тенденция – напоследък все повече приятели и познати от близкия ни кръг се изнесоха в къщи в близките села или в момента са в търсене на алтернативи на апартаментите си в града.

В тази връзка, наскоро научих от кума ни, че неговата компания е започнала китен, неголям жилищен проект в Банкя, който са нарекли Зелен комплекс и който споделям днес.

Допадна ми идеята зад него, човек да има всички благини на града, но като вдигне поглед нагоре, да има над себе си “парченце небе” с чист въздух и сравнително малко съседи наоколо, а няколкото СПА-та да са буквално на метри разстояние.

Ако сте в търсене на по-спокоен и качествен начин на живот, Вальо с радост ще ви разкаже детайлите за няколкото останали свободни местенца в двете сгради на ул. Варна 66.

За детайли: Валентин Атанасов, 0887 044 454

Представям ви: Flora Rose Design

Вдъхновението е странно нещо – чакаме го, търсим го, уповаваме се на него, възтогваме се, когато го има и страдаме, когато ни се изплъзва. За мен то често е в красотата на простичките неща – в свежестта на пролетната сутрин, в цвета на цъфналата синя хортензия, в съприкосновението с хубави, усмихнати и зареждащи хора или пък посещението на места, уютни, приятни и наслада за душата.

Днес с удоволствие ви представям едно такова артистично и преливащо от красота място, което ми носи вдъхновение и удоволствие всеки път, когато го посещавам: магазинчето за цветя Flora Rose Design.

Откакто се преместихме в кв. Гео Милев преди доста време, не е минал сезон, в който да не попълня цветята за балкона с помощта на Весела и сестра й Росица. Двете са собственици на магазинчето вече 10 години и не спират да творят флорални красоти за всеки делник и празник.

През годините от тях съм поръчвала какво ли не: хортензии, азалии, традиционните мушката и сакъзчета, кампанули, букети за сватби, зелени растения за подарък, а понякога – просто цветя – модели, които влизат в картините ми.

И всеки път усещането ми е за облужване с усмивка, със специално отношение и с желание да направят деня ми красив. 

Наяве Flora Rose Design ще откриете в кв. Гео Милев, на ул. “Николай Коперник” 32-34, срещу Фантастико, а онлайн може да разглеждате красотата на сътвореното от Веси и Роси на страницата им във ФБ >>

Подкастове, които следя

Едно от нещата, които поддържаха и продължават да пазят здравия ми разум през тази странна година, със сигурност са подкастовете*, които следя. Споделям ги с огромно удоволствие, защото те са доказателство как технологиите скъсяват дистанцията и дават възможност да се докоснеш до изумителни личности, артисти, писатели, мениджъри, лидери, визионери и да почерпиш от извора. Тук е моментът и да споделя, че абонаментът ми за Pro версията на Spotify се оказа едно от добрите решения тази година – достъп до безкрайно количество музика и качествено съдържание без реклами – това към днешна дата е направо лукс.

Unlocking us – Brene Brown

Откакто преди няколко години гледах TED презентацията на Брене за уязвимостта, не съм спряла да поглъщам с възхита книгите й, интервютата й, гостуванията й в други подкастове и предавания. Всъщност отдавна планирах публикация за подкастовете, но последният епизод в разговор с Доли Партън ме накара най-после да седна и да пиша. Брене е истинско национално съкровище. Тази жена успява да поднесе синтезирана, качествена, смислена и обогатяваща информация всеки път, когато заговори, а същевременно е супер забавна, земна и близка като палитра. Мога само да се радвам, че отскоро започна втори подкаст Dare to lead и ще има още безкрайно интересни гости за слушане.

The Minimalists Podcast

Както сами са описали подкаста си, Joshua Fields Millburn и Ryan Nicodemus обсъждат как да живеем смислен живот с по-малко. Открих тези пичове през канала на Matt D’Avella, от който припознах идеята за минимализма. Подкастът има вече почти 300 епизода, затова през определен период преглеждам теми или гости, които са ми любопитни и просто слушам тях. Последното, което изслушах, докато шиех една пола (да разбия мита, че подкастове се слушат само в колата), беше Social Dilemma, в който епизод обсъждаха новия документален филм за социалните мрежи и зависимостта от тях. Докато бях на село пък изслушах Lifestyle Clutter, който е за изобилието на днешния живот и последниците от него. Отделно имат съдържание само за Patreon, която платформа тепърва ще придобива известност у нас.

The Tim Ferriss Show

Тим е другото национално съкровище за мен, след Брене. Ако към този момент още не сте чували за него, The 4-hour Workweek или Tools of Titans са книгите, с които да започнете. Тим безспорно е мулти талант, който черпи мъдрост от истинските титани в най-различни области. Подкастът е около 490-я епизод, следя го от известно време и дори предпочитам да го гледам / слушам в канала му в Youtube, тъй като преди ковид времената, разговорите са заснети като интервюта. Някои от много силните му напоследък за мен бяха тези с Dr. Gabor Mate, Yuval Noah Harari, Seth Godin и Naval Ravikant – последните три имам желание да изслушам пак, само че с водене на бележки, толкова е наситено съдържанието. Изобщо, Tim’s Show е A Must.

What’s Essential with Greg McKeown

Също откритие от канала на Matt D’Аvella, писах за есенциализма в отделен пост. От тази година Грег разговаря с разни хора за това какво е същественото в живота и как да го постигнем. Важна тема за мен. Както се оказва, не е толкова просто на практика да се отървеш от несъщественото. Затова и продължавам да го слушам с надеждата да стане по-леко.

Where should we begin with Esther Perel

Тя е психолог, сигурно най-популярният семеен терапевт онлайн и няма “неудобна” тема, в която да не навлиза. След като изгледах поредно нейно интервю, добавих подкаста, предстои да разгледам и да си избера определени разговори.

Women Speak Leadership

Единственият български подкаст, който слушам, е на Анета Савова от Академия за успешни жени. Ани запълни една сериозна ниша, разговаряйки с жени – лидери, заемащи мениджърски позиции във водещи компании у нас. Да си призная, чакам всеки епизод с нетърпение, за мен е удоволствие да чуя споделената история на всяка от дамите, да усетя какво ги вълнува, какви са техните върхове и спадове, с какво се борят ежедневно, изобщо, какво е да ръководиш, да заявяваш ясно своя глас, да придобиваш опит и мъдрост по пътя.

Както е видно, броят на подкастовете не е голям, старая се да не прекалявам с изобилието, и без това има толкова друга информация за разсейване. Тема за размисъл в моята градина е тенденцията този вид съдържание да измества до голяма степен четенето, което изисква поне за мен все повече спокойствие и съсредоточеност…

*ако трябва да обясня какво е подкаст на баба ми, бих казала, че това е нещо като частно тематично радио предаване, не знам има ли по-адекватен превод на български :).

В продажба: възрожденска къща в арх. резерват Старо Стефаново (част I екстериор)

Ако мечтата ви е да живеете и работите на специално място, ние търсим нови собственици на къщата ни в Старо Стефаново, която е притежание на семейството повече от 30 години. Селото е архитектурен резерват, който е на 150 км от София, на 15 км от Ловеч и на 35 км от Априлци. Имотът се състои от земя, възрожденска къща на 2 етажа + хол с витраж и полумасивна стопанска постройка. Подходящ е за целогодишно обитаване.

– до имота се стига по асфалтиран път и се намира на калдъръмена улица

– детайли по нотариален акт от 2006 г: земя 749 м2; къща: сутерен с РЗП 58.79 м2 и етаж с РЗП 66.43 м2, долепен за нея хол с витраж с РЗП 34.15 м2.

– имотът граничи: на север – с улица Христо Ботев, на юг – с дере с малка рекичка, на запад – парцел без къща, на изток – къща, на юго-изток – къща; ограден е с каменни дувари

– основната реконструкция на имота е правена през 1985 г., когато старата къща е съборена и построена наново

– в имота има: интернет, трифазен ток, вода, канализация (септична яма), охранителна система, сензорно външно осветление, кабелна телевизия, бойлер, три функциониращи камини; градинско парково осветление

– в двора има: ябълки, круша, вишна, череши, орехови дървета, дуд, бъз; естествен алпинеум; масивна дъбова маса; външна чешма

– изложение: изток, юг

– мястото е тихо, далеч от натоварени пътни артерии, с гледка към близката гора

– собствениците сме трима наследници; наличните документи са прегледани от нотариус

За детайли можете да се свържете с моя брат Петър Караджов:
+359 87 8776717

Вижте също Част II: интериор

снимки от двора:

снимки на стопанската постройка:

видео:

имотът през през различните сезони:

В продажба: възрожденска къща в арх. резерват Старо Стефаново (част II интериор)

Основна къща:

1 етаж:

Трапезария и кухня: с камина, настилка балатум, частично плочки пред камината, дървени прозорци с капаци, дървени врати към малка стая и хола с витраж, метална врата към двора

Прочети повече В продажба: възрожденска къща в арх. резерват Старо Стефаново (част II интериор)