“Hamilton”

Това, че сме затворени по къщите, съвсем не означава, че не можем да се докоснем до късчета виртуозност, сътворявана на другия край на света.

Първо държа да отбележа, че с мюзикълите границата винаги е много тънка – когато нещо звучи изкуствено или префърцунено, или преиграно, аз лично го усещам директно в стомаха – започвам да изпитвам нещо като неудобство, сякаш съм свидетел на неловка сцена. Затова рядко се обръщам към този жанр, но все пак от време на време нещо привлича вниманието ми.

“Хамилтън” е спектакъл на Бродуей, за който чувах само суперлативи и то от различни източници и стоеше в списъка за гледане от лятото. Това е историята на Александър Хамилтън – един от основателите на Съединените щати и финансов министър, но ако си мислите, че мюзикълът е някаква скука, ще сгрешите много. Точно обратното: еклектичен е, истински миш-маш от музикални стилове, на моменти забавен, с наелектризиращ заряд и съумява да разкаже тази иначе не особено интересна и най-вече неизвестна на мнозина история по завладяващ начин.

Spoiler alert: за да има шанс да ви хареса “Хамилтън”, трябва да сте поне малко фенове на Еминем 🙂

И един откъс, да не е съвсем изненадващо:

“The High Note”

Old-school, easy going, донякъде предсказуем, но все пак романтичен, оптимистичен, зареждащ, вдъхновяващ, с прекрасен саундтрак. Виждам до голяма степен вплетена личната история на Трейси Рос, дъщеря на легендарната Даяна Рос, a Дакота Джонсън най-после успя да ми стане симпатична. Лека лятна свежест.

“The Conductor” / “De dirigent”

Всяка жена може да бъде каквото си пожелае…

Не се подвеждайте по невзрачния плакат – това е една силна и вдъхновяваща история, при това действителна: за “невъзможните” мечти, за таланта и (не)използването му, за цената, плащана за реализацията му… Този филм е празник за всички жени, дръзнали да мечтаят, да упорстват и успяват в един все още твърде “мъжки” свят. Поплаках си, посмях се, но най-вече почувствах възторг и респект към тази смелост.

Базиран на историята на една от първите жени – диригенти – Антония Брико.

Teddy Swims

Най-новото ми откритие! Имам слабост към леко дрезгави гласове и след като (случайно) попаднах на клиповете на Теди, си подарих един доволен час с музиката му. Нямам търпение да проследя какво ще сътвори този уникален глас. браво на младежа!