арт зона

“20 малки чудеса”: процесът на създаване

В края на август миналата година осъзнах, че през март 2023 правя двадесет години от създаването на сайта acrista.com и няма как за толкова кратък период да подготвя изцяло нов маслен материал за изложба.

Както знаем обаче, ограниченията стимулират креативността. През този период ми попаднаха видео материали за акрилна разливна техника и се запитах как мога да комбинирам това с моите женски образи. После ми хрумна, че мога да използвам структурна паста вместо разливната техника, но за тази цел картините трябваше да бъдат на твърда основа и малки като формат, за да успея да направя цели двайсет (като за 20 годишнина) и така, стъпка по стъпка, се оформи идеята за серията.

В началото дните на първоначални тестове бяха неописуемо интензивни.
Не си спомням откога не бях изпитвала този чист, по детски окриляващ ентусиазъм да експериментирам!

Първите панели бяха сътворени по метода на опит – грешка, опитвах тониране на основата с различни цветове акрил с металически завършек и микс от тях: златно, мед, тъмно сребро, бронз.
А като започнах да надиплям и различните елементи за вграждане, се почувствах точно като дете в сладкарница – някои дни в студиото трябваше да се удържам да не “прекаля” с хаоса и да “прегоря” твърде бързо.

Кадрите, които виждате на видеото, са миниатюрна част от целия процес. Иска ми се тази забързана скорост на създаване да беше в действителност такава, ама уви, не е ;).
Точно обратното – процесът беше бавен, изискваше огромно търпение, мисъл за последователността на операциите и точно кога да бъдат монтирани елементите на всяка дама. 

Тъй като знаех, че за да представя серията малко преди март месец, трябва да успея да подготвя мини чудесата до края на декември (за да изсъхнат, да подготвим рамкирането, което само по себе си е огромна част от крайната визия), през периода октомври-декември бях като войник: всеки ден от рано в студиото, интензивна работа по няколко панела едновременно, на моменти се налагаше да обърна започнатите към стената, за да мога да се фокусирам само над една в дадения ден…

Заради краткия период за създаването, си дадох разрешение да взимам бързи, импулсивни творчески решения и да не търся “перфектното”. Така мини дамите станаха съвършени в своето несъвършенство. Това беше най-ценния ми урок от тези три месеца работа.

Не мисля, че досега ми се беше случвало да “опазя в тайна” един проект, без да споделя дори подсказка, докато го подготвях, но това го прави още по-специален сега, когато вижда бял свят :).

Всъщност двайсетте малки чудеса са точно моят начин да празнувам всички тези години, откакто започнах – с процес, който ми донесе радост от първия до последния ден, с надграждане на умения и визия, и с изненадващ, необичаен за мен краен продукт – симбиоза между изящното и приложното. 

“Чудесата” вече обитават сайта ми в раздел Портфолио/Оригинални картини, където можете да ги разгледате, включително и с ефектното им рамкиране, а защо не и да направите някоя от дамите своя.

Полагам структурната паста на “Фльор”
Първият слой златен акрил за “Посестрими”
Втори слой златен акрил – нещата придобиват плътност
Сребърно начало за “Ваше Величество”
След тоновете структурна паста, идва ред на бледия маслен флеш тон на “Снежна”
Един от най-удовлетворяващите акрилни инструменти – хром силвър пърл пен с релефен ефект (рисувам звезден прах)