арт зона,  художници

Що е то фюзинг (fusing)?

Колиета от колекция Simplicity

На откриването на последната изложба в галерия Арт Виза България Светлана от Vetrocity се представи с изящни бижута от стъкло, създадени по специална фюзинг (fusing) технология. Поканих я да ми гостува за кратко интервю, за да разкаже малко повече за тази техника.

Какво всъщност означава “фюзинг”?

Фюзинг е термин, използван за стъкло, обработено по специален начин в пещ при 750-850° С. съществуват много техники за топлинна обработка на стъклото и зависи изцяло от фантазията и опита на артиста да ги комбинира по подходящ начин, така че да се получи ефектен и красив краен резултат. Характерното при работа с технологията фюзинг е, че оцветяването, независимо дали се прави с отделни парчета стъкло или с бои на прах, се запечатва вътре в структурата на стъклото и е невъзможно премахването му.

Какво може да се създаде с тази техника?

Фюзинг се използва за направата както на много малки обекти като стъклени мъниста за бижута и декоративни висулки, така и за големи артистични пана за стена, лампи, стъклени стени, врати и барплотове. За да бъдат постигнати различни ефекти, дълбочина и релеф, понякога стъклото се пече по няколко пъти в пещта, а между топлинните обработки се реже, пробива или шлайфа. Колкото по-голяма е площта на пещта, толкова по-голям стъклен панел може да бъде обработван и колкото по-голяма е дебелината на стъклото, толкова се удължава времето за обработката му.

Елементи за колиета и обици от Лятната колекция

При каква температура се изпича стъклото?

Има три основни разграничения в температурната обработка на стъкло в пещ, които осигуряват различни разултати:

Печене при температури 593°-677° С се нарича “glass slumping”. При тези температури стъклото може да добие извита форма, в предварително подготвен калъп.

Печене при температури 677°-732° С е „tack fusing”. При такива температури стъклото все още не е напълно втечнено. Всички парченца се сливат едно с друго, но запазват контура и релефа си.

Печенето при температури 732°-816° С се нарича “full fusing”. При тези температури отделните парчета стъкло се сливат напълно.

Комплект колие и обици от колекция Quadro

От кога датира технологията?

Технологията на „glass fusing” е била позната още в Античността и е използвана от римляните за създаване на малки стъклени съдове, но тъй като е доста енергоемка, по-късно е изместена от „glass blowing” (издухване на стъкло), като предпочитан метод за създаване на масови продукти и атристично стъкло. Едва през 60-те години на миналия век, фюзинг технологията става отново актуална, първо в САЩ, а след това в Европа и света.

В наши дни съществуват големи фабрики за производство на продукти и компоненти за различни индустрии, които използват фюзинг технология. Заради големите възможности да бъдат създавани различни форми и ефекти, фюзинг набира все по-голяма популярност в световен мащаб като хоби и арт терапия. Всеки може да работи с фюзинг – дори 8-9-годишни деца, дори и вие с помощта на микровълновата фурна в собствената ви кухня.

Продуктите на Vetrocity можете да поръчате на сайта vetrocity.com.

Интериорни акценти от стъкло – елегантни дръжки за мебели в различни цветови варианти
Колиета от есенната колекция и колекция Simplicity
Оригинален елемент от стъкло за впечатляващ визитник