книги и цитати

“Черно мляко”

След “Любов”, която буквално погълнах на един дъх, беше някак естествено да залепна за “Черно мляко”, а и биографичният елемент определено събуди любопитството ми. Тази книга на Елиф Шафак е за многостранните жени. За жените, които в днешния свят имат възможността да избират в какво да вложат енергията си, радват се на разнопосочни таланти и доброволно изпълняват десетки роли в живота си. и поради това неминуемо стигат до вътрешния конфликт – кариера или деца (а може ли и двете?!)..
Докато споделя собствените си преживявания по темата, Елиф Шафак разказва за други жени – известни писателки и как те са съвместявали (или пък не) майчинството и творческата работа. Докато аз четях направих паралел с жените – художници и съжалих, че няма много информация как те са се справяли с този баланс… Защото струва ми се, процесът на създаване, уединението и необходимият егоизъм и в двете професии са сходни…
Ето и малко цитати от книгата, които ме накараха да подгъна ъгълчетата на страниците:

“Каквото и да правиш – дали ще раждаш деца, дали ще пишеш книги, дали ще продаваш на улицата пасти, или ще подписваш договори за милиони долари, важното е да си щастлива и удовлетворена. Щастлива ли си, удовлетворена ли си?

“Да спреш да мислиш, да спреш да анализираш и да се отдадеш на изживяването. Само тогава ще разбереш, че може да се намери равновесие между това да си майка и да си писателка.”

Животът се стеснява и се разширява – в зависимост от това доколко си смела.

One Comment

  • acrista

    Приоритетите се сменят според периода, нормално е, за мен по-скоро е интересно осъзнаването на всички тези различни жени, които живеят във всяка от нас и вътрешното разрешаване те да съществуват заедно – тоест намирането на баланса в многообразието…