книги и цитати

“Така го правят датчаните”

Ппопаднах на презентация на Хелън Ръсел преди няколко години, докато ровех из Youtube за живота по скандинавието. Тя е британски журналист, на който се налага да се премести за 1 година в Дания, след като съпругът й получава предложение за работа в Lego. Така се ражда и първата й книга “The Year of living danishly”.

Отдавна подозирам, че с мъжа ми имаме нещо скандинавско в нас (минимализма, чувството за естетика, любовта към изчистения и модерен дизайн, уважението към естетиката и в обществена среда (което у нас уви е кауза пердута), инстинктивното постигане на толкова популярното вече hygga – домашен уют с няколко свещи и топло одеалце), затова с огромна радост установих, че са издали у нас книгата със заглавието “Така го правят датчаните”. Първата една трета погълнах почти наведнъж, като се спирах почти насила, за да удължа удоволствието. Тя пише с така любимата ми комбинация от самоирония и чувство за хумор, и преплита истински преживявания с факти от изследвания и интервюта с реални хора.
Ясно е, че не е само цветя и рози в Дания, но пък колко различен и интересен за обследване свят! In the must-travel-wish-list!

И така, дали толкова известната датска естетика би могла да влияе върху настроението на нацията? Чудех се. Или да не би всички те да имат високи нива на допамин вследствие на консумацията на всички тези сладкиши?
От образованието до околната среда, от генетиката до гинекологичните столове (наистина) и от семейството до храната (говоря сериозно, опитвали ли сте прясно изпечени сладкиши от Дания? Те са много вкусни. Как тогава датчаните да не бъдат възхитени от живота си?) – реших, че ще започна да откривам ключа към постигане на щастие във всяка област на съвременния живот. Всеки месец ще научавам нещо ново и съответно ще променям собствения си живот. Бях започнала лично и професионално търсене, за да разбера какво е накарало датчаните да се чувстват толкова страхотно. Надявах се резултатът да бъде план за живот, изпълнен с удовлетвореност. Проектът “Щастие” беше започнал.”