https://www.danielsroka.com/photo.php?id=846&filter=ice
арт зона,  изкуството като бизнес

Споделено за изкуството – част III

Daniel Sroka за Хилядата верни почитатели / клиенти:

“Последните няколко дни в интернет пространството кръжи статията на Кевин Кели 1000 True Fans. В нея той споделя увереността си, че “всеки, който създава произведения на изкуството”, може да си изкарва хляба с това, стига да намери 1000 истински почитатели/клиенти на своето изкуство.
Кевин говори за нещо, за което аз самият си мисля отдавна. Нашата култура проповядва двете крайности в артистичната професия: малцината избрани, които правят милиони и гладуващите артисти, които се борят със зъби и нокти за тяхното Изкуство с главно И. Като човек на изкуството, трябва да си или едното, или другото. Средното положение – нормалният работещ артист, винаги се игнорира. Само че именно това средно положение е моята цел. На мен не ми е необходима слава и не ме интересува имиджа ми на артист. Единственото, което искам, е да мога да се издържам от моето изкуство. Искам да ми се плаща достатъчно за моята кретивност, за да се грижа за семейството ми и да водя нормален живот.
Според Кели това е възможно, ако са налице 1000 истински почитатели – това са хора, които биха купили всичко, създадено от вас, които биха отишли на всички ваши изложби, които ще следят и подкрепят кариерата ви на артисти. Той стига до цифрата 1000, след като изчислява, че редовният клиент би отделил 100 долара за нещо ваше всяка година, при хиляда като него, цифрата е 100 хил. долара на година. Естествено точните цифри не са от такова значение – може да са 100, може да са и 5 хил. долара. По-важно е, че всеки артист има цифра, която е достижима и реалистична. Това, което ми допадна, е, че моите калкулации съвпадат с неговите.
Предизвикателството обаче е как да убедя моите почитатели/клиенти, че те искат още от моето изкуство, да ги превърна от спорадични почитатели (на определен продукт) в дългосрочни клиенти. Или да открия нова група почитатели, които биха купили моя фотография. Когато Кели говори за това, звучи лесно: просто намери хиляда човека, които биха купували редовно. Но в действителност това е доста трудно. Някой има ли идеи как да се постигне това?”

Източник (със съкращения): https://www.danielsroka.com/blog/finding-your-true-fans/

3 Comments

  • acrista

    Да, струва ми се, че тук малко се разсъждава по темата или поне аз не съм попадала на подобни мисли. аз до голяма степен споделям мнението на Даниел Срока, че “амо че именно това средно положение е моята цел. На мен не ми е необходима слава и не ме интересува имиджа ми на артист. Единственото, което искам, е да мога да се издържам от моето изкуство. Искам да ми се плаща достатъчно за моята кретивност, за да се грижа за семейството ми и да водя нормален живот.” от друга страна, както беше коментирал някой на неговия блог, за да продадеш на 1000 човека, трябва да си и много продуктивен автор. това не е винаги възможно – все пак творческите натури не са фабрика, а и не бива да са.

  • seasons

    Да, със сигурност има много детайли за обмисляне, но най-малкото подобно мислене ти дава свобода да опиташ да реализираш творческия си потенциал по един реалистичен начин.