кино

Септемврийски филмов микс

The Big Bang Theory – никога не съм била почитател на ситкомите (дори бих казала, че гледаме само драми и тежкотии като сериали), но трябва да призная, че с този безусловно капитулирах: така лятото мина нахилено и в компанията на доктор Шелдън Купър и nerd-овско обкръжение. След като глътнахме всички 281 епизода, вече така се бях пристрастила, че изгледахме и една купчина интервюта, кадри “от кухнята” и с умиление се залепихме за “Young Sheldon”, който макар и не толкова изкъртващ, дава добро обяснение за повечето странности на д-р Купър.

Rocketman – филмът за живота на сър Елтън Джон (продуциран от самия него) за жалост някак мина почти незабелязан сред шумотевицата на “Бохемска рапсодия”. Taron Egerton се справя удивително добре в ролята на младия, необичан от семейството си и поради това зависим-от-каквото-се-сетиш Елтън. Хубаво е, когато за разлика от много други звезди, все пак успееш да се откопчиш от дъното и да разгърнеш огромния си талант: адмирации за сър Джон, който макар все така ексцентричен, изглежда е успял да подреди приоритетите си и животът в зряла възраст е значително по-смислен и спокоен.

Tolkien – филмът проследява младите години на Толкин и ужаса на Първата световна война. Части от тези години като парченца от пъзел го водят по пътя към създаването на света на Властелина. И да, само ако си преживял драма, смърт и нещастна любов и съумееш да споиш всичко това с невероятната си фантазия и умението да измисляш нови езици, може да се роди епична и величествена вселена.

Late Night – мога да гледам Ема Томпсън сутрин, обед и вечер и няма да ми омръзне. Тази жена е родена стихия и някак ми се струва, че в този филм играе доста от себе си.

On the Basis of Sex – истинската история на Ruth Bader Ginsburg, изиграна от Фелисити Джоунс. Ами да, изключително трудно е било в онези времена да си независима, мислеща и амбициозна жена. Но пък с това съчетание на качества, обикновено няма кой и какво да те спре.