разпилени,  художници

Светъл път, Марги

Много е странно как, като започне новата година, си мислиш, че си имунизиран срещу лоши неща. Някак с всички пожелания и настройки за ново начало, не допусках, че толкова бързо Шефа ще реши да тества издържливостта ми. И тъкмо, набрала инерция, бях започнала да изпълнявам всичките си там новогодишни резолюции и щрак. Майка ми направи втори инсулт, линейка, болница. Спряло сърце. Вчера беше тук. Днес я няма.

Нямаше какво да ме подготви за този момент. Дори предишните загуби на баща, свекър, две баби, свекърва, и то в гъста последователност. Смъртта напомняше твърде често за себе си последно време. Подозирам, че повечето хора на средна възраст се сблъскват с това преживяване. През какво минават, те си знаят. И тук се сещам за думите на Брене Браун, че всеки човек има история, която може да ти разбие сърцето. Само да си готов да слушаш и да съчувстваш.

Смъртта на Марги се случи в края на януари и съвпадна с промоцията на малкия ми проект – серията, с която празнувам 20 години, откакто целенасочено започнах да рисувам. Едва сега разбрах какво значи понятието compartmentаlizing. Някак успях да сложа двете неща в две различни мозъчни чекмеджета, за да мога да оцелея.
Психичното напрежение да удържа бъркането ту в едното, ту в другото, беше огромно.
От една страна ми се искаше да изкрещя на целия свят, че майка ми вече я няма. От друга, исках да съхраня прекрасната, почти детска емоция по създаването на панелите, до самото им представяне. В това очевидно жестоко противоречие ме крепеше фактът, че маман видя преживе панелите, подкрепяше ме и дори ме успокояваше в дните на съмнения и финансови терзания.

Отношенията с родителите са винаги сложни. С моята майка не бяхме изключение. Но ако имахме област, в която бяхме позитивно свързани, то беше рисуването. Като човек, който рисува от ученическите си години, Марги разбираше казусите ми, с нея обсъждахме художници, сюжети и техники, пазарувахме заедно марки бои, платна, четки, често рамкирахме заедно и двете намирахме покой в самия процес. Това, освен всичко друго, ще ми липсва безкрайно.

Надявам се Марги да е някъде на светло, топло и безгрижно. Като в някоя от нейните слънчеви картини с къщи, на които толкова хора се радват в домовете си. Тя рисуваше с финес, който издаваше фина душевност.

Тази последна виртуална изложба на маман е моят начин да кажа Сбогом.

“Старата къща”
“Пътят”
“Зимна приказка”
“Зимна идилия”
“Слънчев ден”
“Нежни ружи”
“Орхидеи”

P.S. Какво оставяме след себе си? Този въпрос за пореден път занимаваше мозъка ми, докато обгрижвах вещите на майка ми. За какво ни е цялата тази суета, цялата опустошителна тревожност за неща, над които нямаме контрол, цялото това нездраво треперене за собственост, цялото обграждане и вкопчване в материални неща, с които така или иначе не си тръгваме от този свят… И колко са действително важните неща, които заслужават енергията и вниманието ни…
Накрая пак ще цитирам Брене: you can’t get enough of what you don’t need. Не можеш да се наситиш на онова, от което нямаш нужда.

Малко храна за размисъл.

Последната ни Коледа заедно. Благодарна съм за щастливите спомени.