арт зона,  разпилени

Разказница на истории

Какъв по-хубав подарък за рождения ми ден тази година от появата на бял свят на едно дълго чакано видео!
В него ще видите фрагменти от живота ми като художник, снимани през последните четири години, както и картини от този период. Видео материалът е на английски, затова в този пост споделям българския текст.

Да създам една картина за мен означава да разкажа история. Затова и мисля за себе си като за Разказница на истории. Това са истории за нежност и страст, за тъга и копнеж, за очакване и любов.

Хората често споделят колко очаровани са от изумителното съчетание на крехкост и сила, излъчвани от женските образи в моите картини. За мен тази комбинация е нещо естествено. Аз самата съм изящна и чувствена жена и съумявам да вплета в картините си цялата гама от силни емоции, които преживявам.

За мен жената е начало, муза, великолепие. Женското лице, женската фигура, са универсален символ на красота, естетика и емоции. Никой друг сюжет не би могъл да пресъздаде по-красиви и дълбоки емоции и неслучайно аз често ги избирам, за да разкажа завладяващи и докосващи истории.

Маслените бои са толкова богат и поетичен материал. С времето откривам как те могат да бъдат използвани по толкова различни начини. При някои картини директно ги работя с шпакла, която създава текстури и експресивни напластявания. При други, с по-нежни сюжети, работя изцяло с четка, нанасяйки фини слоеве боя. Но това, което напълно пасва на стила ми, е комбинация от двете, която ми позволява да съчетая на платното импасто ефектите с меките мазки на четката.

Не всеки ден в ателието е магично-творчески. На бюрото винаги ме чака дълъг списък от задачи, свързани със спедиция, маркетинг, продажби, обработка на снимки. Но пък има и дни, които са изцяло посветени на творческия процес. В такива дни изключвам света и влизам в ателието с непреодолимия импулс да създам нещо красиво. Работя здраво часове наред, изгубила представа за времето, в състояние, подобно на медитация. Накрая съм изтощена, но и доволна и изпълнена с ентусиазъм и смисъл.

Празното платно винаги изглежда заплашително, докато не го опитомиш, докато не го подчиниш с първите мазки на четката… Обичам всяка стъпка от процеса – обмислянето на идеята, скицирането, търсенето на подходящи текстове, часовете рисуване, избора на правилната рамка, срещите с клиенти, доверието им, тръпката преди одобрението на поръчка… и най-вече: поставянето на цели и удовлетворението от добре свършената работа.

Иска ми се хората да бъдат докосвани от картините ми.

Вярвам, че в света и времената, в които живеем, красотата ще става все по-търсено преживяване. Преситени от информация, сетивата ни все по-често ще копнеят за простичките, изначални, смислени и стойностни изживявания на сърцето. Искам моите картини да са част от това изживяване.

Кадрите засне Ния Касабова
Монтаж: Александър Грънчаров
Музика: musicloops.com