арт зона,  разпилени

Проекти в развитие

Тази година определено е различна за мен в професионален план и нещата най-после се случват по-бавно, по-протяжно и по-“невидимо” за външния свят. Това всъщност е в резултат на огромното ми желание да сляза от “хамстерското колело”, което въртя (или то мен) вече години наред и да постигна един по-бавен и осъзнат живот с повече дълбочина, съзерцателност, свобода и фокусиране над творческия процес.

В момента работя над два важни проекта, които са истинско предизвикателство за днешните “сега-веднага-лесно-видимо-забавно” времена, защото са времеемки и енергоемки и изискват търпение, упорство и креативност:

Първият от тях е цялостното обновление на сайта acrista.com. Последният редизайн беше 2013 и тъй като много неща се промениха оттогава като технологии и процеси на работа при мен, с екипа сме замислили амбициозни промени. Като за начало предстои сайтът да стане онлайн галерия, където клиентите директно ще могат да закупуват оригинали и да поръчват принтове в желаните от тях размери. Регистрираните потребители ще влизат със собствен user name и парола, ще следят история на поръчките и натрупани отстъпки. Добавяме отделен раздел за интериорни дизайнери и архитекти, в който ще споделям възможности за колаборация при изпълнение на интериори. И още и още нови неща, които ще разкажа в поредица видео материали, когато стигнем до пусковия етап.

Засега имаме готов дизайн и дизайн на административната част. Само тя е огромна като съдържание – отне ми неимоверно количество време да събера информацията за клиентите и поръчките от най-различни места, трупани през годините, да сортирам детайлите за картините, да създадем формули за ценообразуване – все неща, невидими за потребителите, но изключително важни за ефективното функциониране на бизнеса.
Сега предстоят месеците за програмиране, писане на текстове, бета тестове, обработка на снимки и пълнене и подготовка за презентиране. За пръв път от години съм оставила проектът да се движи естествено, без крайни срокове, въоръжена с търпение и добра воля всичко да се случи по възможно най-естетичния и функционален начин. Надявам се все пак към пролетта да имам работещ нов сайт 🙂

Вторият проект, който движа вече повече от вече близо три години (!), е събирането на материал за изложба. Това, че сега не са много времена за събития, ми помага да се фокусирам над работата в студиото. Започнала съм десетки платна, подчинени на идеята за изложбата (имам заглавието, но още не искам да издавам), малко по малко те се оформят, стават готови, първите три дори вече намериха дом. Този път ми се ще да има елемент на изненада и да не публикувам картините от изложбения материал, докато не станат готови всичките, но пък посетителите в ателието за клиенти, или в студиото, в което рисувам, ще имат възможност да видят предварително (и да запазят / закупят) от тези творби. Признавам, че бавното случване на тези платна, е голямо изпитание за търпението ми, но знам, че ще си струва и този път.

Това е то за момента – тези два проекта редувам с поръчките за конкретни интериори и тук-там с някой оригинал за раздел Налични 🙂 Благодаря на всички, които ме чакат с нетърпение да “извадя” нова картина, вдъхновяват ме, подкрепят ме и ми дават възможност да правя това, което обичам.

Заглавната снимка направи Мариета Спасова.