представям ви,  самоусъвършенстване

Подкастове, които следя

Едно от нещата, които поддържаха и продължават да пазят здравия ми разум през тази странна година, със сигурност са подкастовете*, които следя. Споделям ги с огромно удоволствие, защото те са доказателство как технологиите скъсяват дистанцията и дават възможност да се докоснеш до изумителни личности, артисти, писатели, мениджъри, лидери, визионери и да почерпиш от извора. Тук е моментът и да споделя, че абонаментът ми за Pro версията на Spotify се оказа едно от добрите решения тази година – достъп до безкрайно количество музика и качествено съдържание без реклами – това към днешна дата е направо лукс.

Unlocking us – Brene Brown

Откакто преди няколко години гледах TED презентацията на Брене за уязвимостта, не съм спряла да поглъщам с възхита книгите й, интервютата й, гостуванията й в други подкастове и предавания. Всъщност отдавна планирах публикация за подкастовете, но последният епизод в разговор с Доли Партън ме накара най-после да седна и да пиша. Брене е истинско национално съкровище. Тази жена успява да поднесе синтезирана, качествена, смислена и обогатяваща информация всеки път, когато заговори, а същевременно е супер забавна, земна и близка като палитра. Мога само да се радвам, че отскоро започна втори подкаст Dare to lead и ще има още безкрайно интересни гости за слушане.

The Minimalists Podcast

Както сами са описали подкаста си, Joshua Fields Millburn и Ryan Nicodemus обсъждат как да живеем смислен живот с по-малко. Открих тези пичове през канала на Matt D’Avella, от който припознах идеята за минимализма. Подкастът има вече почти 300 епизода, затова през определен период преглеждам теми или гости, които са ми любопитни и просто слушам тях. Последното, което изслушах, докато шиех една пола (да разбия мита, че подкастове се слушат само в колата), беше Social Dilemma, в който епизод обсъждаха новия документален филм за социалните мрежи и зависимостта от тях. Докато бях на село пък изслушах Lifestyle Clutter, който е за изобилието на днешния живот и последниците от него. Отделно имат съдържание само за Patreon, която платформа тепърва ще придобива известност у нас.

The Tim Ferriss Show

Тим е другото национално съкровище за мен, след Брене. Ако към този момент още не сте чували за него, The 4-hour Workweek или Tools of Titans са книгите, с които да започнете. Тим безспорно е мулти талант, който черпи мъдрост от истинските титани в най-различни области. Подкастът е около 490-я епизод, следя го от известно време и дори предпочитам да го гледам / слушам в канала му в Youtube, тъй като преди ковид времената, разговорите са заснети като интервюта. Някои от много силните му напоследък за мен бяха тези с Dr. Gabor Mate, Yuval Noah Harari, Seth Godin и Naval Ravikant – последните три имам желание да изслушам пак, само че с водене на бележки, толкова е наситено съдържанието. Изобщо, Tim’s Show е A Must.

What’s Essential with Greg McKeown

Също откритие от канала на Matt D’Аvella, писах за есенциализма в отделен пост. От тази година Грег разговаря с разни хора за това какво е същественото в живота и как да го постигнем. Важна тема за мен. Както се оказва, не е толкова просто на практика да се отървеш от несъщественото. Затова и продължавам да го слушам с надеждата да стане по-леко.

Where should we begin with Esther Perel

Тя е психолог, сигурно най-популярният семеен терапевт онлайн и няма “неудобна” тема, в която да не навлиза. След като изгледах поредно нейно интервю, добавих подкаста, предстои да разгледам и да си избера определени разговори.

Women Speak Leadership

Единственият български подкаст, който слушам, е на Анета Савова от Академия за успешни жени. Ани запълни една сериозна ниша, разговаряйки с жени – лидери, заемащи мениджърски позиции във водещи компании у нас. Да си призная, чакам всеки епизод с нетърпение, за мен е удоволствие да чуя споделената история на всяка от дамите, да усетя какво ги вълнува, какви са техните върхове и спадове, с какво се борят ежедневно, изобщо, какво е да ръководиш, да заявяваш ясно своя глас, да придобиваш опит и мъдрост по пътя.

Както е видно, броят на подкастовете не е голям, старая се да не прекалявам с изобилието, и без това има толкова друга информация за разсейване. Тема за размисъл в моята градина е тенденцията този вид съдържание да измества до голяма степен четенето, което изисква поне за мен все повече спокойствие и съсредоточеност…

*ако трябва да обясня какво е подкаст на баба ми, бих казала, че това е нещо като частно тематично радио предаване, не знам има ли по-адекватен превод на български :).