кино,  книги и цитати

“Джули и Джулия”

Споменавала ли съм колко обожавам Мерил Стрийп? Тази жена е способна да се превъплъти буквално във всичко, което пожелае и го прави с такъв размах и енергия, че ти влива венозно огромен супник позитивна емоция!!
Базиран на две истински истории, филмът Julie & Julia преплита съдбите на две жени, свързани от кулинарната страст, които никога не се срещат. Героинята на Мерил – Джулия Чайлд, е дамата, научила американците как да готвят и да се хранят по френски маниер. Страшно забавно е да гледаш как Джулия прави първи опити за безумен френски с очарователен издължеееен фалцет или пък кълца планини от лук и безстрашно скършва врата на раците, за да докаже на френския Le Chef, че жените могат не само да варят яйца, но и да са виртуози в кухнята. Мерил/Джулия е и единствената жена, която готви с перли на врата и движенията й в кухнята напомнят симфония, а както отбелязва тя за себе си – сигурно е единствената американка в Париж, която смята пазаруването на храна за също толкова огромно удоволствие както шопинга на дрехи. Не че нещо френско й става… Партньор на Мерил Стрийп в мъжката роля отново е Стенли Тучи (нейният колега от Дяволът носи Прада), само че тук й е съпруг.

Филмът е леко смилаем, забавен и чаровен и е за вдъхновението, посвещаването и забавата от заниманията. А и за блогинга като начин на себеизява. Което ми напомня, че имам любим блог за кулинарни приключения и той се казва Кулинарно – в кухнята с Йоана. Bon apeti!

Откъс от филма >>