самоусъвършенстване

Обогатяващите ресурси

Последният ми пост за тази година е своеобразен празничен подарък за идната година, която се надявам да е щедра и изключителна за всички.
Идеята за публикацията ми хрумна след като този месец присъствах на TEDex Women Сердика и останах крайно разочарована от организация и съдържание (с малки изключения).
Истината е, че в днешно време има безкрайно много ресурси, които са достъпни онлайн, безплатни са и обогатяващи, стига човек да знае английски и да е достатъчно дисциплиниран да изравя търпеливо перлите сред тоновете информация.

И за да съм конструктивна, споделям тук някои от каналите в Youtube, които следя и които периодично ми носят срещи с интересни и опитни хора, нови идеи и посоки за израстване, валидиране на собствения опит, информация за нови книги, филми и събития и какво ли още не.

Отделно, на моя собствен канал има папка Inspirations, която е публично достъпна и в нея запазвам разговори, интервюта и презентации, които са ме впечатлили и към които през годините с удоволствие се връщам.

Ето и част от списъка, за който съм абонирана:

Tim Ferriss – сам по себе си феномен, в подкаста си Тим Ферис кани изключително интересни хора на дълги и задълбочени разговори, в които успява да извлече от тях опитност, идеи, лични преживявания. Понякога разделям на части по-дългите интервюта, за да осмисля информацията. отскоро има по-къси сесии, в които той или гостите му споделят любими или формиращи книги. Горещо препоръчвам.

Marie Forleo – Мари е стихия, която прави и комуникира нещата с такава енергия, че действа абсолютно жизнеутвъждаващо. Безценна е за хора със собствен бизнес (не само стартъпи), които се сблъскват ежедневно с казуси от най-различно естество. Гостите й също са изключително интересни и с богат опит личности. Наскоро издаде книгата “Everything is figureoutable”, която след НГ ще си подаря с най-голямо удоволствие на хартия.

Matt D’avella – свързвам Мат основно с идеята за минимализма, но той прокарва много други идеи и непрекъснато експериментира, откривайки дали нещо работи за него или не (медитация, дишане, студени душове, social media detox, спиране на кафето, ставане в 6ч и какво ли още не). Освен това е забавен и от време си сътрудничи с интересни младежи със също толкова интересни идеи. При него открих Грег Макюън например, което само по себе си е богатство.

Variеty – Actors on Actors Series – тъй като от години съм фен на киното и гледам много филми, ми е любопитно какво стои зад професията на актьора (абсолютно извън клюкарщините) и тази рубрика на Варайъти е източник на много интересна информация. В нея актьори интервюират колегите си и се получават наистина напоителни разговори – от работата с определени режисьори, предизвикателствата да не знаеш кога отново ще имаш работа, кандидатстването за роля и излизането от нея… Изобщо всичко противоположно на клишето на блясъка и червените килими.

THR – Close Up – тази рубрика на The Hollywood Reporter е подобна, но е модерирана и участват повече актьори (актриси, режисьори, композитори). Такива неща излизат по време на тези разговори, които не само осветляват процеса по създаване на изключителен продукт, но и човешката страна на “известната” личност, слабостите, съмненията, impostor синдрома, кастингите, отхвърлянето, опазването на личното пространство.

SAG-AFTRA Foundation – и още от кино средите – разговори с актьори по конкретни техни проекти, пред актьорска аудитория. Обикновено избирам тези, които вече съм гледала или които съм набелязала да гледам – придават дълбочина и завършеност на самия филм като преживяване.

The B1M – напоследък култивирам непреките вдъхновения, сред които е този канал – той ме кара да мисля мащабно, да се възхищавам на грандиозните човешки постижения и да се стремя към повече на фона на вече постигнатото.

Alec Steele – също в графата непреки вдъхновения започнах като на шега да гледам този младеж, заедно със съпруга ми, който иска някой ден да има собствена ковачница. Алек е млад британски ковач с необикновено заразна енергия, който преди година направи собствена работилница и в Щатите. Изключително ми е забавно да проследявам проектите от нулата до завършения резултат, често преминавайки през какви ли не перипетии, главно учейки в движение и с невероятен възторг от постигнатото. Творческият процес е идентичен, независимо от бранша.

Spain Revealed – James Blick – като невероятен фен на Испания, си намерих канал, който обследва страната през погледа на чужденец, който вече години живее там. Джеймс е новозенландец, с партньорка испанка и така се кефи на местната култура, че използва канала си, за да я популяризира по възможно най-чаровно-позитивния начин.

Leena Henningsen – за копнеещите за спокойствие, простор и вътрешен мир хора, този канал е истинска благодат. Лена е германка, която се премести да живее в Норвегия и споделя най-невероятно красивите гледки от тамошната природа. В момента с нейния младеж Йоаким, който е художник, живеят отвъд Полярния кръг. Лекичко им завиждам за покоя и тишината, но и съм благодарна за зареждането.

Sophie Paterson – Софи Патерсън е британски интериорен дизайнер и въпреки че стилът й не е точно моят, тя и видео материалите й ми носят толкова елегантност и класа, че чакам с нетърпение всяко следващо видео.

How to Renovate a Chateau (without killing your partner) – следя Ана и Филип почти от самото начало на влоговете им, докато реновират шатото си в Нормандия. Има тонове подобни канали, но тези двамата са толкова симпатични и забавни, че съм “лоялна” само към тях и изобщо не поглеждам останалите :). Силно препоръчвам.

Image by Terri Cnudde from Pixabay