арт зона,  балет

На изложба: “Прима”

На Международния ден на балета, 29 април, имах удоволствието да присъствам на откриването на фотографската изложба “Прима” на документалния фотограф Димитри Стефанов в Софийска опера и балет.

Като символ на върховната изящност и красота, за мен балетът е изкуство със специално място в сърцето ми. Фотографиите от изложбата носят истинска наслада с дълбочината на историите, които разказват и ни направят съпричастни с труда и усилията “зад завесата” – това, което остава скрито и често неоценено.

Ще цитирам текста от описанието на проекта: 

“ПРИМА” е дълбок и емоционален прочит на балетното изкуство, който документира по суров и автентичен начин неговата грация, ефирност и възвишеност. Заглавието на проекта е вдъхновено от изключителната българска примабалерина Марта Петкова, която е увековечена в този внушителен фотографски разказ. “ПРИМА” цели да насърчи отношение към балета, като използва езика на фотографията, за да достигне до младежта и да вдъхнови ново поколение таланти.

Можете да посетите изложбата до 9 май, доколкото разбирам, когато Операта има представления и централното фоайе, където са подредени фотографиите, е отворено за посещения.