арт зона,  музика

Много култура, много нещо

Три неща белязаха изминалата седмица като изключително постижение за културтрегерството ми – изложбата на Пиер и Жил, Нощта на музеите и Преживяването, наречено Кайли.
Изложбата в Софийска градска бе наречена уникална в програмата на Френския културен институт. Двойка френски артисти – фотограф и художник, творят доста странни, екстравагантни и близо до кича произведения на изкуството, в доста от които най-забележителното е … рамката.
Честно казано не очаквах че към Нощта на музеите ще има такъв интерес, но той беше очевиден. Това, което ние успяхме да видим, беше наистина уникалния парк в двора на външно министерство (жалко, че нямам голям афинитет към скулптурите), част от постоянната експозиция на галерията за чуждестранно изкуство и танцът върху фасада с Антоан льо Менестрел и някакви странни крясъци из “меката” на изкуството – Шипка 6.
Неочакваната изненада и слава богу приятна, беше невероятното шоу на Кайли Миноуг, което имах удоволствието да гледам от вип зоната на стадион Локомотив. Не мога да кажа, че я харесвам или слушам (поне не от тинейджърските ми години), но тя беше блестяща, перфектна и очевидно професионалист до последно. Стори ми се, че в началото изражението й беше леко напрегнато, сякаш някой я беше фрустрирал точно преди концерта, но се владееше невероятно. Нашенските “звезди” гледаха с навлажнен поглед към сцената с ясното съзнание, че такова нещо уви едва ли някога ще им се случи. Кайли сменяше костюмите си през две изпълнения с бързина, на която биха завидели и във Формула 1, бенда и танцьорите също бяха на ниво. Изобщо, за не-фен като мен, останах доволна от емоцията.

Антоан льо Менестрел
снимки Николай Апов