кино

Мартенски филмов микс

Killing Eve – този сериал изобщо не беше в списъка за гледане, но периодът е доста оскъден откъм смислени филми и спонтанно реших да му дам шанс. Оказа се свеж, динамичен, на ръба между жестока драма и хумор, първият сезон беше погълнат за два дни. Напълно разбирам Златния глобус на Сандра О, не разбирам само как няма награда за Джоуди Комър, която прави уникална роля. А, да, и не е лесно да изпитваш несвойствено привличане към психопат, чийто тип си… определено преобръща живота. Чакам втория сезон.

Fargo – толкова глупави (и оцеляващи) хора на едно място не бях виждала. Като преглътнеш това, сериалът е брилянтен, особено първи сезон. Братята Коен определено си знаят занаята.

Victoria – върви ми на сериали за британските кралици, ама какво да направя, като са изключително добре направени? Много добър актьорски състав, особено кралицата, която за моя изненада (чак проверих в нета, защото не бях чувала досега) се оказа Александрина Виктория и немската рода я наричаше Дрина :)) Определено интересен, защото е базиран на факти и сравнително близка история. И да, тежка е кралската корона.

The Favourite – и още британски кралици 🙂 Не знам какъв е жанрът на този филм, но се забавлявах неимоверно, а съдейки по интервютата на трите моми, и те така. Предишните филми на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос не можах да ги харесам нещо (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer), но този определено е a piece of work!

The Front Runner – истинска история, при това доста поучителна. Хю Джакман играе Сенатор Гари Харт – неотдавнашен кандидат за президент с огромни шансове да спечели, който твърде наивно смята, че личният му живот си е само за него и няма общо с позицията, за която се бори.

A Private War – филмът е базиран на статията на Vanity Fair “Marie Colvin’s Private War” и е за военния кореспондент Мари Колвин. Умът ми не побира изборът да правиш това, което е правила тя… И все пак отвъд етикетите за безстрашност, няма как да не съм любопитна къде се крие силата на мотивацията, която те тласка да пренебрегваш нещо толкова базово като собствената безопасност, за да направиш света свидетел на чутовни зверства, независимо от цената..

Alita: Battle Angel – вече много рядко ходя на кино, но за този филм направих изключение и не съжалявам. Нищо не знаех предварително, освен трейлъра, но трябва да призная, че идеята за нечувана сила в крехкото тяло на сайборг с миловидно излъчване, някак ми легна на сърцето. Голямата изненада за мен беше, че режисьор е Робърт Родригес. Е, четох, че това е факт, само, защото Джеймс Камерън все не му оставало време да стигне до този епичен проект, но все пак е огромно вдигане на нивото.

Spider-Man: Into the Spider-Verse – Оскар за най-добър анимационен филм дори е малко за визуалната експлозия на този проект.