кино

Майски филмов микс

Julia – с огромно удоволствие погълнах първия сезон на сериала. След всяка серия се усещах усмихната и вдъхновена по гъделичкащия начин, който ти сочи, че си се докоснал до нещо магично. Нямам идея доколко филмът е базиран на истински факти и откъде започва художествената измислица. Честно казано, не е и толкова важно. За мен важното е дълбочината на историята, многопластовостта й, изпитанията, предизвикателствата и драмата, които съпътстват известността, но и колко безценно е да бъдеш себе си и бидейки себе си, да променяш животи.

Eiffel – отново, факти и художествена измислица се смесват в този “биографичен” поглед върху създаването на Айфеловата кула, която безспорно ще погледна това лято с други очи след като знам какво е коствало сътворяването й. Филмът е преплитане на любовна история и неимоверни инженерни предизвикателства и понеже е френски, слава богу, е добре направен.

West Side Story – дълго време отлагах версията на Стивън Спилбърг, защото помня колко въздействащ за мен беше първият мюзикъл (’61г.), който съм гледала още като дете. Новият вариант безспорно е добре направен, актьорският състав е изключителен, а малката роля на самата Рита Морено е истински подарък. Магията за мен обаче – не беше същата. Гледам го с други очи, с друга опитност и уви, с липсата на онзи наивитет, който попива романтиката с гладно сърце. Ако не сте гледали първата версия обаче, все пак препоръчвам.

The Starling – много ме радва, че Мелиса Макарти не се ограничи само до комедийни роли, защото има много добър потенциал за драма. Филмът е за това, как се справяме с невъобразима загуба в живота, как преминаваме през мъката и тъгата и как дълбокото общуване (със себе си, с партньора, с прииродата) може да бъде животоспасяващо.

9 Days – необичаен, странен и размислящ. Самотно място, мъж, който селектира души, които да се родят за живот (или не). Процес, който отнема девет дни.

Full Bloom – напоследък откривам тонове вдъхновение във формати с творчески елемент, макар и в различна от моята област. Това състезание е за цветари, които се борят за награда, но не това е същественото. Важното за мен е, че творят, че са колоритни като цветята, с кото работят и е забавно, креативно и разтоварващо.

Blown Away – още един такъв формат, само че за стъклари, които духат стъкло. Изключително интересно е да надникне човек в огромните помещения, в които се създава тази крехка красота и да осъзнае колко тежък, енергоемък и труден е всъщност процесът.

Atlas of the Heart – първи пет епизода на Брене Браун, базирани на новата й книга Атлас на сърцето, които са като интензивен курс по психология. Този път в основата са емоциите и тяхното нюансиране, разбиране и комуникиране. Информацията е толкова гъста, че имам нужда да изгледам епизодите още веднъж. Всеки път научавам нещо ново от тази кипяща от енергия и данни жена и нямам търпение за още.

Julia poster found on https://www.tvinsider.com/show/julia/ – copyright belongs to the rightful owner