кино

Майски филмов микс

Shadow and Bone – тъкмо си помисля, че с толкова съдържание напоследък, вече няма какво оригинално да бъде създадено и бивам сериозно опровергана.
Сериалът е създаден по книгите на Лий Бардуга, която е сътворила оригинална и завладяваща фентъзи вселена, ситуирана в близки на нас географски ширини и си има всичко: и интересна история, и магия, и гриша с различни “способности”, и Повелителка на Слънцето, и една Гънка, която е еманация на Злото. Музиката също е забележителна, а книгите са издадени и у нас.

Succession – трябва да призная, че едва изгледах двата сезона, въпреки притегателната мощ на сериала, рекламиран като “HBO отговора на “Billions”. Въпреки че нещата очевидно са силно преувеличени за ефект и драма, израстналите с властни, силно волеви и мачкащи бащи, ще се разпознаят в безобразно “счупените” наследници на тази колкото привлекателна и засмукваща, толкова и съсипваща империя. 

Made in Italy – “мъжкият” вариант на “Под слънцето на Тоскана” е интересна колаборация на Лиъм Нийсън (в приятно не-екшън амплоа) и сина му, Майкъл Ричардсън, в тази драматична история с романтичен италиански фон. 

Miss Scarlet and the Duke – в търсене на нещо смислено и не твърде агресивно за гледане, попаднах на този британски сериал, в който лейди от Викторианската епоха преследва мечтата си да е детектив, нещо нечувано за онези времена. Приятен и сравнително лек за гледане.

I care a lot – не се подвеждайте от жанра на филма, определен и като комедия – няма нищо особено забавно в тази история. Изпитвам огромен респект към таланта на Розамунд Пайк, която подбира само силни и запомнящи се роли, и тази е такава, въпреки злонамереното поведение на героинята й. 

The Earth at Night – по Apple TV+ в момента следя няколко документални поредици, сред които “Tiny World”, но “Земята нощем” е наистина впечатляваща. Технологиите днес позволяват заснемането на кадри от живота на дивите животни през нощта, които виждаме все едно е на дневна светлина. Уникална красота, изискваща неимоверна смелост и търпение от страна на заснемащите екипи. С гласа на Том Хидълстън като разказвача.

For all Mankind s.02 – със задоволство отбелязах, че и вторият сезон на сериала е също толкова добър, колкото първия и е по-скоро задълбочаване в психологическата драма на героите, отколкото екшън и космически ефекти. Ще чакам и третия сезон с удоволствие.

Raya and the Last Dragon – и една анимация “за цвят”, но пък толкова красива, че няма как да бъде пропусната. Ако пък ако ви е интересно как се създава бойната хореография за анимациите и екшън филмите, ви препоръчвам поредицата Stuntmen React, която разкрива нещата “от кухнята”.