кино

Летен филмов микс

Westworld съзнателно отложих за тази година, за да няма голямо отстояние от втория сезон (2018). когато излезе, чух отзиви, че е добър, колкото Game of Thrones и това е вярно, но по толкова различен начин… “Западен свят” е гениален, философски, тънко прокарващ чудовищни идеи за хуманността и “човечността” ни… Но това, което е най-разтърсващо е, че те кара да се замислиш, не сме ли и ние като тези хуманоиди, програмирани да живеем в определен сюжет, “оковани” от навици, рутина и дежа вю-та, неспособни да надскочим онова изначално ядро, заложено в нас, но пък в непрекъснат стремеж да достигнем центъра на лабиринта…

Empire – дълго време стоеше в watchlist-a ми, докато реша да му дам шанс. Оказа се динамичен, свеж, с непрекъснати обрати и яка музика, изгълтва се на няколко вечери и няма насищане. Тараджи Пи Хенсън е неотразима като Куки Лайън: (отдавна съм й почитател, но тази роля просто й е в кръвта) пищна, устата и амбициозна, просто няма как да не я харесаш. Огромен плюс за сериала е музиката, която не е просто фон, особено колаборациите между Джуси Смолет и гостуващите звезди. Саундтракът на целия сериал е в Spotify.

House of Cards s04, 05 – ох, тези двамцата, брилянтни в безскрупулността и оцеляването, независимо от цената! Петият сезон изглеждаше като финал (и то какъв!), но си оставиха вратичка за развитие в определена посока, браво на тях.

King Arthur: Legend of the Sword– гледах го след The Lost City of Z и вече бях ошеметена от чара на Чарли Хънам, така че нямаше как да не ми хареса. Интересен прочит на предисторията на крал Артур, смели ефекти, на моменти добре познатите диалози ала Гепи, Гай Ричи се е справил много добре.

Wonder Woman – приветствам идеята за жена – супергерой, а на Гал Гадо толкова да й отива тази роля.

The Wizard of Lies – филмът е по истинската история на Бърни Мадоф, която е абсолютно потресаваща. Недоумявам как е възможна такава невъобразима арогантност, за да причиниш толкова вреди на познати и непознати, но най-вече да унищожиш собственото си семейство с идеята, че го правиш за по-добър живот.

The Zoo Keeper’s Wife – Джесика Частейн е доста заета напоследък и според мен този филм ще мине малко незабелязано сред останалите. Историята отново е по истински случай, по време на Втората световна война нейната героиня успява да спаси множество евреи, като ги приютява в дома си в зоопарка на Вършава.

Leap – за мечтите, за непреодолимото желание да правиш това, което обичаш, за провалите и подкрепата, за усилията, упоритостта и полета. Прекрасна анимация, особено за любителите на балета.

War and Peace – тъй като е продукция на BBC, започнах мини сериите с леко опасение, което се потвърди към края – руските класици трябва да бъдат интерпретирани само от руски екипи – иначе се губи нещо много специфично и нито драмата е драма, нито любовта – любов… Иначе, прекрасен подбор на актьори, изключителни костюми и автентична обстановка, но бях с усещането, че нещо липсва.

Everything, everything – young adult романтика, красива и докосваща сърцето. Понякога филмите без известни актьори са истински перли.