арт зона,  изкуството като бизнес

Картина по поръчка – артистичното предизвикателство

Платната, които създавам специално за конкретни случаи (годишнина, нов дом, рожден ден) или за конкретни пространства – домове или офиси, наричам поръчки.

Бързам да направя две важни уточнения – поръчките на картини при мен не са портрети на хора от снимка (категорично не правя такива неща), както и не са копия на други мои картини (за тази цел предлагам лимитирани серии принтове).

През годините имам най-различни случаи на поръчани творби – понякога интериорът се “завърта” около една водеща картина, която е с голям обем и заема централно място в дома; понякога става въпрос за няколко картини в едно и също помещение, а понякога – за творби в различни помещения в жилището.

За мен поръчковите картини са предизвикателство в хубавия смисъл на думата, те ме провокират да погледна “през очите” на клиентите, създавайки нещо красиво специално за тях и трепетът дали ще бъде одобрен проекта ме съпътства до края, до момента на показване на готовата творба.

Тук подбрах няколко примера за поръчкови картини, като трябва да се има предвид, че обемът на картините на снимки винаги изглежда по-малък, отколкото е в действителност.

1. Задание:
Моя клиентка закупи налична оригинална картина от фламенко серията и пожела да създам още две от същата серия и в същия размер – идеята е да стоят като триптих в ново жилище на ул. Оборище в София и да бъдат артистичния акцент в холното помещение.
За клиента беше важно позите в трите картини да са като продължение една на друга, но се спряхме на различни цветови схеми, за да може всяка от картините да има собствено излъчване.
Този проект е в процес на довършване, когато е напълно готов, ще споделя снимковия материал от интериора.
Реализация на картините: 2020 – 2021

Наличната картина “Olvidame” предопредели външният размер на другите две платна
Малките идейни проекти за платната по поръчка
“Canciоn triste”, “Olvidame” и “Esta noche”: след месеци творческа работа, платната са готови да отпътуват за новия си дом

2. Задание:
Картина с маслени бои за подарък на сестрата на моя клиент – в този необичаен (и прекрасен) случай имах пълна свобода да избера сюжет, размер и рамкиране, тъй като той пожела да се изненада, когато картината е готова.
Макар че както винаги създадох малък идеен проект за визуализиране на идеята, този път той беше само за мой собствен ориентир за дизайн и цветове.
Реализирано през 2021

Идейният проект за поръчката, който звърших като мини оригинал със заглавие “Всички тайни”

3. Задание:
Голямо маслено платно от серията морски пейзажи с по-абстрактно излъчване, предназначено за цветна стена в общо помещение хол, трапезария и кухня. Тъй като интериорът имаше нужда от още “стопляне”, се спряхме на преобладаващо карамелени тонове за картината. А понеже прозорците в помещението гледат към близка кооперация (тоест липсва приятна гледка), идеята на сюжета беше и да играе ролята на своеобразен “прозорец” и да има отморяващо и размечтаващо въздействие.
Проектът беше реализиран 2020 година.

“Прераждане”, маслени бои, размер с рамка 104 x 124 см
Идейният проект (10 х 12см) и оригиналът “Прераждане”, създаден въз основа на него (100 х 120 см)

4. Задание:
Създаване на четири маслени платна за офис в сградата на Уникредит Булбанк, ул. Св. Неделя. 3 от картините са от фламенко серията + една е от средиземноморската серия.
Проектът беше реализиран 2015 година.

“Парченце от морето”, 70 х 60 см платно, 91 х 81 см с рамката

“Алма либре”, 60 х 60 см платно, 81 х 81 см с рамката

5. Задание:
Създаване на няколко картини по поръчка, чиито изображения да бъдат използвани за кориците на две стихосбирки: “Южна кръв” и “Огонь любви” с прекрасните стихове на д-р Йорданка Господинова.

За “Южна кръв” специално за корицата на книгата рисувах картините “Една лоза”, едноименната “Южна кръв” и “Отгледана от вятъра”.

За “Огонь любви” специално за корицата на книгата рисувах две картини – “Омайно” и “Прегръдката”. Всички картини бяха вдъхновени от конкретни стихове на Дани Господинова и оригиналите са нейна собственост.

Две от специално създадените картини: “Една лоза” и “Омайно”, които украсиха кориците на двете стихосбирки

Как точно протича процесът на поръчване на картина, може да прочетете на сайта ми, в секция Често задавани въпроси.

Селекция от останалите ми картини по поръчка можете да разгледате на сайта ми в раздел Услуги / Картини по поръчка.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *