аранжиране на картини,  арт зона

Как да аранжираме картини – част VI – скандинавски стил

Скандинавските интериори са известни със своята изчистеност, простота и лекота.

Изборът на произведения на изкуството в тях също отразява тази тенденция – в повечето случаи това са черно-бели фотографии, графики и принтове, често зад стъкло, с леки рамки, подредени в галерийни стени.

Днешната статия обаче е посветена на така популярните в скандинавските интериори дървени етажерки за аранжиране на картини, които от няколко години навлязоха и при нас.

Те имат най-различни наименования: арт рафтове, первази, полици или поставки за картини / фотографии. По-важното е, че имат приложение в почти всички помещения на дома (а защо не и офиса) и позволяват аранжиране не само на картини и фотографии, но и на малки предмети за декорация: миниатюрни саксии с цветя, картички, пластики, свещи, осветителни тела.

Ето няколко идеи как да използвате рафтовете. Един от най-популярните начини е над дивана в хола:

Важно е арт етажерката да е на не повече от 20-25 см над дивана – така се създава усещане за кореспондиране между елементите в интериора. Ако имате малки деца, които все още се катерят по възглавниците на дивана, просто временно може да избягвате подреждане на творби със стъкло, а да се спрете на по-устойчиви и безопасни неща – детски книжки, малки изкуствени цветя, картички, които децата сами са сътворили, семейни фотографии с плексиглас.

Пример за използване на черни етажерки на тъмна повърхност. Едно от предимствата на аранжирането върху арт рафтовете е подреждането по долния ръб и възможността за честа смяна на излаганите обекти – така се радвате на елегантност и разнообразие в едно.

Интересно приложение на етажерките – в ъгъла на помещението. Стандартните рафтове в този случай са зарязани на 45 градуса и различните дължини създават усещане за разчупеност.

Пример за тон върху тон: стандартните етажерки са боядисани в цвета на стената за повече въздушност.

Идея за това как да използвате етажерките една под друга, в случая в естествените варианти на дървото. Разстоянието между рафтовете се определя от височината на излаганите произведения.

Класическата бяла етажерка върху бяла стена е може би най-често използваният вариант – в коридора или на малка стена в кухнята.

Етажерките в естествен цвят стоят изключително елегантно на тъмен фон.

Откъде да се сдобием с арт етажерки?

MOSSLANDA серията на ИКЕА* е една от опциите – налични са в два размера и можете да изберете различни цветове: два цвята дърво, рустик бяло. Отделно се предлага вариант от бамбук, наречен Maleras.

Малко технически детайли: наскоро поръчах рустик варианта на Мосланда первазите за работното ми студио. С лека изненада открих, че в пакета не са предвидени монтажни елементи, така че използвахме дюбели 6 мм и подходящи винтове, които идеално пасваха на отвора. За етажерките с дължина 115 см, са нужни 3 броя, за тези от 55 см са нужни 2 броя.

Етажерките могат да бъдат “наслагвани”, за да се получи по-дълъг вариант. В моя случай монтирахме една до друга 115 + 55 см, за да “обхванат” дължината на дивана. Картината на етажерката е с 84 см дължина.

Останалите цветове на MOSSLANDA серията на ИКЕА*: черно, розово и бяло:

Jysk* е другата скандинавска компания, която предлага етажерки от този тип, в българския вариант на сайта ще ги откриете като Поставка за фоторамка Avnede в бяло и черно, но все още не съм имала възможност да ги тествам като качество.

Още идеи за подреждане на картини и фотографии на рафтове ще откриете на борда Scandi Art Shelves в Pinterest, който обогатявам периодично.

*Компаниите не са спонсори на тази публикация и споделям личния си опит и впечатления от продуктите.

Фотографиите, с изключение на снимките от моето студио с картината “Септември е жена”, са от Pinterest и сайтовете на IKEA и Jysk, правата принадлежат на съответните автори.

Photos found on Pinterest, IKEA, Jysk, copyright belongs to the rightful owners.