изкуството като бизнес,  разпилени

Излизане от матрицата

Последните няколко години наблюдавам с тъга и умора, че усилията, които полагам на ежедневна база да поддържам страницата във фейсбук, съвсем не постигат желаните резултати, необходими да функционирам като художник на свободна практика.

Като човек който прави почти всичко сам, това означава, че отделям огромно количество време, енергия и мисловен ресурс да измислям “какво да пускам всеки ден”, за да поддържам “жива” страницата. То не са инвестиране в скъпи продукти, фото сесии, сценарии за видео, заснемане на видео кадри, монтиране, планиране на публикации, измисляне на текстове към тях… И всичко това, за да го видят десетте ми (от 20К) заклети фенове (благодаря ви от сърце за подкрепата), защото така “работи” алгоритъмът.

Затова с риск да изпадна в забвение, вече отказвам да допускам дигиталният маркетинг и напъването за видимост, защото това е, което всички правим всъщност, да осакатява креативния ми процес и да изяжда от реалното време, в което генерирам идеи, рисувам и общувам с клиенти. Това ми решение се подкрепя и от промените в поведението ни като потребители на тази платформа (ако изобщо я ползваме): преситени от съдържание, вече нищо не ни възторгва истински. Ако преди години една картина с прекрасен стих към нея, беше нещо докосващо, вълнуващо и аудиторията жадно поглъщаше подобно съдържание, то днес никой вече не чете, не вниква, не се вълнува особено, докато скролва до припадък фийда като бързия влак и продължава да твърди, колко много е зает и няма време.
Да не говорим за бизнес инструментите, с които се предполага да администрираш една фейсбук страница – такова безумие, неинтуитивност и деградация изобщо не съм виждала онлайн. Вместо да се оправят неработещите неща, перманентно се правят неадекватни и ненужни промени, с които никой нормален човек не може да е в крак.

В този смисъл поддържането на страницата ми носи не радост, а предимно фрустрация и затова изпитвам огромна съпротива да отдавам времето и енергията си на една загиваща и неефективно работеща платформа. Все пак 15 години стигат.

Тук може би е мястото да споделя и нещо друго: последните седем години бяха смазващо турбулентни в личен план. Няма да навлизам в детайли, но само ще кажа, че със съпруга ми изгубихме и четиримата си родители и честият сблъсък със смъртта променя гледната точка. На фона на тези събития и с напредването на възрастта, осъзнавам все по-силно преходността ни на тази земя и в началото на миналата година, след като и майка ми ни напусна, нямаше как да не си задам някои основополагащи въпроси:

  • ако пред мен стоят да речем 20-25 качествени години смислен живот, как бих искала да изглежда той
  • какво е нужно да осмисля / променя, за да постигна вътрешен покой
  • какъв е начинът на живот, който искам да водя
  • какво искам да създам / оставя след себе си
  • как бих се възползвала от свободата

Промените, които предприемам, са част от отговорите на тези въпроси.

Профилът в Instagram ще бъде замразен. Признавам, че в началото това място имаше особена привлекателност, но откакто стана собственост на фейсбук, нямам никакво желание да инвестирам средства, за да впечатлявам (кого?!) с броя на последователите си. Масово художници напускат платформата, защото въпреки хилядите и милиони последователи, това не само не им носи реални приходи, а в някои случаи дори вреди на бизнеса им.

На страницата във фейсбук ще публикувам много рядко, с идеята с времето изцяло да изляза от тази платформа. Ако това означава да се върна във времената на маркетинга от уста на уста, so be it. 

Ако усетите липсата ми и необходимостта да си подарите красота, било то с оригиналните ми картини, с принтовете, с ваучерите, календарите или интериорните проекти, или бихте искали да поръчате картина за конкретно място в дома или офиса си, ще можете да ме намерите:

  • като се абонирате за нюзлетъра ми във футъра на acrista.com
  • като посетите Acrista Art канала в Youtube – силно препоръчвам да се абонирате за това мое пространство. Не само, че там публикувам новости около продукти и проекти, но отскоро споделям кадри от процеса на рисуване, придружени с мои мисли из живота на художника – https://www.youtube.com/user/acristastudio
  • на живо, като си подарите специално преживяване в студиото ми, в артистична атмосфера, на чаша ароматно кафе, където ще обменим позитивни и обогатяващи мисли за изкуството и ще можете да изберете своето късче красота за дома или офиса, или за подарък – https://www.acrista.com/places

Специални благодарности на всички вас, които през годините ме подкрепяхте като художник и продължавате да го правите, като ме препоръчвате на близки и колеги, споделяте картините ми и продължавате да се връщате за още. Вярвам, че промените са хубаво нещо и че затварянето на една врата, неминуемо води до отварянето на няколко други.

До нови срещи! 🙂