кино

“(Не)заменимите”

“Rambo, you are not expendable!*”, казва единствената жена в Рамбо II, която набързо умира в пукотевицата всред виетнамската джунгла… Някак сигурна съм, че идеята за The Expendables, събрал най-легендарните имена от екшън бранша, се е зародила именно от тази реплика (макар че това са само догадките на един отдавнашен фен).
Драго ми стана на сърцето, че Сталоун е направил филма да изглежда наистина “old school”, както се казва “класика в жанра”: корави типове, (но с чувство за хумор), къде поодъртели, къде ходещи на терапия, но с впечатляващи умения и с амониции, които буквално отвяват пейзажа, намират своя кауза в борбата със злото, развъртяват се и за 20 минути взривяват ситуацията и една малка армийка от двеста човека, унищожават дружно злодея (класическо изпълнение на Ерик Робъртс с прошарена в металическо сиво райе коса) и спасяват момичето в беда, без да искат нищо в замяна. Да си призная, нямаше как да не се изкефя на макар и едноминутното участие на бате Арни, дожаля ми чак, че на Брус Уилис му бяха отредили твърде костюмарска и символична роля, но пък на доволно подпухналия Мики Рурк му отиваше да играе “помъдрелия” екшън герой, който е имал шанс да спаси душата си, но го е пропилял. Естествено великолепната четворка в центъра на събитията Сталоун – Стейтъм – Ли – Остин се справя блестящо, подкрепена от ледения гигант Лундгрен. По едно време даже се запитах къде ли са Жан -Клод ван Дам и Стивън Сегал, за да е пълна картинката. Едно е сигурно – в екшън жанра трудно ще се намерят достойни заместници на “момчетата” от по-ново поколение, така че всъщност they are not expendable. Yet.

*EXPENDABLE
1. който може да се изразходва/употреби
2. заменим, излишен, без който може (да се мине)

One Comment

  • lilia

    Наистина болезнено, когато става дума за раздяла с цяло едно поколение много тлантливи личности.Но оставеното от тях е непреходно и ще дава сили на следващите ги по пътя на израстването.