кино

Декемврийски филмов микс

The Goldfinch – драма, в цялото си великолепие! базиран на романа, който е издаден и у нас, в основата на филма е идеята за вината и как тя може да разруши целия ти живот, че и живота на хората около теб. дългичък и напоителен, но добре направен. А и в дъното на нещата е една специална картина. нямаше как да не харесам.

Abominable – толкова са ми спасяващи тези анимации, особено във вечерите, когато никаква мозъчна дейност вече не тече от преумора и пренапрежение! Красив, свеж и с толкова тънко прокарани идеи – бих го гледала втори път.

Once upon a Time in Hollywood – изключителната игра на Леонардо компенсира иначе странния сюжет, макар че той донякъде може да бъде обяснен с “аз съм Тарантино и мога да си правя каквото си искам”, като например сантиментален поглед към едновремешния Холивуд, доволно изпръскан с очакваното количество кръв и брутализъм към края.

Downton Abbey – като лют фен на този тъй аристократичен сериал, очаквах с нетърпение игралната версия, която много напомня на Xmas Special сериите във всички сезони. и макар да не блести с изключителност, си струва, дори само за още малко от неописуемото присъствие на Маги Смит.

Ad Astra – този филм спокойно може да бъде моноспектакъл в театър – през цялото време действието е придружено от мислите на героя на Брад Пит, който се опитва да намери баща си и да се помири с травмите от миналото. Нещо не ми достигна, за да го харесам, затова пък музиката на Макс Рихтер винаги е удоволствие.

The Irishman – пфуй, наложи се да го гледам в две вечери, щото Скорсезе и той е в графата ще-си-правя-каквото-си-искам… Дълъг, протяжен, историята на една странна лоялност в едни още по-странни времена. За жалост събирането на екрана на Пачино и Де Ниро вече не предизвиква онзи възторг от “Жега”, особено като си общуват по пижами 😉

Hustlers – другият филм, който не успя да прескочи моята летва за изключителност… Безспорно необичаен поглед към заклеймената с клишета професия на стрийптизьорите – жени, но някак ми прозвуча основно като продукт на времената, в които живеем…

и списъкът за поглъщане през почивните дни:

Judy, Modern Love, Catherine The Great, The Aeronauts, The Morning Show, The Witcher, Watchmen