кино

Априлски филмов микс

Collateral Beauty – прекрасен, докосващ, драматичен, човешки… който не е преживял драма в живота си, той не знае колко лепкави са пръстите й и как неусетно те повличат към дъното… Докато не намериш сили да се свържеш отново с любов, време и смърт – сложно преплетените нишки, от които е изтъкан живота..

Hidden Figures – за сравнително кратката си история, Щатите имат много от какво да се срамуват… Тази мисъл ми възникна като гледах филма и унизителните на моменти усилия на тези умни и талантливи жени да направят невъзможното, за да реализират себе си. Слава богу, човешкият дух не познава граници и умее да надскача и грозота, и безсмислени правила, и жестока несправедливост.. И да променя историята.

Captain Fantastic – без да съм родител, два дни след като го гледах, не спрях да мисля за този филм.. Героят на Виго Мортенсен, който прави невероятна роля, има нетрадиционни схващания за живота и отглежда шестте си деца буквално в гората, като ги тренира да оцеляват в нея и ги обучава като четат тонове с книги. Освен всичко останало, две сцени ме впечатлиха особено: когато той обясни в прав текст на най-малкото дете какво е секс, и когато даваше напътствия на най-големия син как да го практикува… Както е видно от филма крайностите никога не са добра идея, но определено те карат да се замислиш. И може би да промениш някоя и друга гледна точка.

Ghost in a Shell – не съм експерт по Tech Noir анимета, но филмът ми хареса като излъчване, ефекти и идеи. Гледката на реалните небостъргачи някъде из Азия, е чудовищна и предвещава наистина пренаселено и отчуждено бъдеще. Напомниха ми на High Rise, който също е чудовищен, но по друг начин..

Hunt for the Wilderpeople – истинско забавление из дебрите на новозеладския буш, в което героят на Сам Нийл и едно будно закръглено хлапе бягат от закона и сред остроумен диалог и идиотски приключения, откриват, че все пак могат да са (макар и странно) семейство.

The Space between us – неведнъж съм казвала, че съм непоправим романтик, така че просто нямаше как тази любовна приказка между родено на Марс момче и мъжко момиче от Земята да не ми хареса. Сигурна съм, че има куп глупости от космическа и физична гледна точка, ама на кой му пука, когато играе Гари Олдман?