книги и цитати,  самоусъвършенстване

“Loosing my Virginity”

Малко хора на този свят са от породата на Сър Ричард и повечето са все в светлините на прожекторите – и той, и Илън Мъск, и Стив Джобс – все луди глави, мечтатели, с нетрадиционна визия и още по-нетрадиционни подходи за постигане на поставените цели. Докато четях “Loosing my Virginity” (която на български за жалост е преведена с недотам добре звучащото “Как изгубих наивността си”, в началото почти на всяка страница ми идваше да възкликвам: този човек е абсолютно луд! После обаче удивлението от безумствата на рисковия играч се смени с респекта от размаха и мащабите, които придобива предприемаческата одисея на Ричард Брансън. Книгата е разказана в първо лице и звучи като дневник. Изключително впечатляващи и зареждащи петстотин страници – точното четиво за началото на нова година.

“(…) Времената се бяха променили и имахме 500 милиона лири в банката. Но не вярвах, че трябва да остават там.
На този етап можех, разбира се, да се оттегля и да съсредоточа енергията си върху това да се науча как да рисувам акварели или как да бия мама на голф. Не беше обаче, и все още не е, в природата ми да го направя. Хората ме питат “Защо не се позабавляваш вече?”. Но пропускат най-важното. На мен ми е забавно и така. Забавлението е в основата на начина ми да правя бизнес и винаги е било ключово за всичко, което правя. Повече от каквото и да било друго, забавлението е тайната на успеха на Върджин. Наясно съм, че идеята, че бизнесът е забавен и творчески, противоречи на всички конвенции и определено не се преподава по този начин в училищата, където “бизнес” означава яко зубрене, много “амортизационни постъпления” и “настояща нетна стойност”.
Макар че често ме карат да дефинирам бизнес философията си, едва ли някога ще го направя, защото не смятам, че тя може да се преподава и използва като някаква рецепта. Няма необходими продукти, нито техники, които да гарантират успех. Има системи, които, ако се следват, могат да осигурят продължителността на бизнеса, но не могат да стоят в основата на успеха му и да бъдат затворени в шишенце от парфюм. Не е толкова просто: за да успееш, трябва да си в центъра на събитията; ще паднеш, докато тичаш: но ако имаш добър екип и повече от полагащия ти се късмет, може и нещата да проработят. Със сигурност обаче не може да се гарантира, че ще се получи, ако използваш формулата на някой друг.