разказница на истории

какъв по-хубав подарък за рождения ми ден тази година от появата на бял свят на едно дълго чакано видео!
в него ще видите фрагменти от живота ми като художник, снимани през последните четири години, както и картини от този период. видео материалът е на английски, затова в този пост споделям българския текст.

Да създам една картина за мен означава да разкажа история. Затова и мисля за себе си като за Разказница на истории. Това са истории за нежност и страст, за тъга и копнеж, за очакване и любов.

Хората често споделят колко очаровани са от изумителното съчетание на крехкост и сила, излъчвани от женските образи в моите картини. За мен тази комбинация е нещо естествено. Аз самата съм изящна и чувствена жена и съумявам да вплета в картините си цялата гама от силни емоции, които преживявам.

За мен жената е начало, муза, великолепие. Женското лице, женската фигура, са универсален символ на красота, естетика и емоции. Никой друг сюжет не би могъл да пресъздаде по-красиви и дълбоки емоции и неслучайно аз често ги избирам, за да разкажа завладяващи и докосващи истории.

Маслените бои са толкова богат и поетичен материал. С времето откривам как те могат да бъдат използвани по толкова различни начини. При някои картини директно ги работя с шпакла, която създава текстури и експресивни напластявания. При други, с по-нежни сюжети, работя изцяло с четка, нанасяйки фини слоеве боя. Но това, което напълно пасва на стила ми, е комбинация от двете, която ми позволява да съчетая на платното импасто ефектите с меките мазки на четката.

Не всеки ден в ателието е магично-творчески. На бюрото винаги ме чака дълъг списък от задачи, свързани със спедиция, маркетинг, продажби, обработка на снимки. Но пък има и дни, които са изцяло посветени на творческия процес. В такива дни изключвам света и влизам в ателието с непреодолимия импулс да създам нещо красиво. Работя здраво часове наред, изгубила представа за времето, в състояние, подобно на медитация. Накрая съм изтощена, но и доволна и изпълнена с ентусиазъм и смисъл.

Празното платно винаги изглежда заплашително, докато не го опитомиш, докато не го подчиниш с първите мазки на четката… Обичам всяка стъпка от процеса – обмислянето на идеята, скицирането, търсенето на подходящи текстове, часовете рисуване, избора на правилната рамка, срещите с клиенти, доверието им, тръпката преди одобрението на поръчка… и най-вече: поставянето на цели и удовлетворението от добре свършената работа.

Иска ми се хората да бъдат докосвани от картините ми.

Вярвам, че в света и времената, в които живеем, красотата ще става все по-търсено преживяване. Преситени от информация, сетивата ни все по-често ще копнеят за простичките, изначални, смислени и стойностни изживявания на сърцето. Искам моите картини да са част от това изживяване.

кадрите засне Ния Касабова
монтаж: Александър Грънчаров I Recode Bulgaria
музика: musicloops.com

exquisite pieces of art

отдавна не съм имала пост за изкуство, затова сега ударно споделям трима творци, които създават много различни неща, но ме впечатлиха с изящност и внимание към детайла. произведенията им са толкова красноречиви сами по себе си, че не се нуждаят от думи.
без да се замисля, не бих отказала и тримата да присъстват в дома ми.

флоралната керамика на Vanessa Hogge:

ефирните акварели на Yuko Nagayama:

епичните скулптури на Kris Kuksi:

images copyright belongs to the rightful owners

Acrista мартенички

тази година колекцията е малка, но от сърце: включва четири мартенички с дървени елементи, една с пеперуди и една с големи цветя. всички са интериорни – идеята е да бъдат закачени някъде вкъщи или в офиса на бюрото. ако си харесате модел, знаете къде да ме намерите: контакти

мартеничка от дървено цвете (5.5 см), посребрен елемент и цветен ширит, украсена с pearl pen. цена 5 лв.
мартеничка от дървено цвете в червено (5.5 см) и две седефени цветчета, украсени с pearl pen. цена 5 лв.
мартеничка от дървено цвете (5.5 см), украсено с pearl pen. цена 5 лв.
мартеничка от дървено цвете (4 см) и сатенена лента, украсена с pearl pen. цена 4 лв.

мартеничка от червена тел, органзена лента и пеперуди от картон. крилата им са с приблизителен размер 6 см. цена 10 лв.
мартеничка от креп хартия и цветна тел. диаметърът на цветята е приблизително 19 см. цена 20 лв.

на гости в “Нощен хоризонт”

да гостуваш в нощен блок си е вълнуващо приключение. това установих през изминалата седмица, когато се случи един много приятен среднощен разговор в “Нощен хоризонт” по покана на Пламена Бачийска. с нея си поговорихме за предстоящата изложба, новия каталог и разни други хубавини.

 

от “кухнята” на новия Acrista каталог

да си призная, все по-трудно се вдъхновявам да правя нови каталози (последният беше 2012). първо отнема месеци да измисля концепция, после още толкова да събера картините и да ги снимам, успоредно с това дипля текстове и ги превеждам, после идва обсъждането с екипа  на формата, колко да са фолиата, броя на страниците…
след това идва ред на дизайна – само работата по него може да отнеме поне месец – стилистика, елементи, изписани от мен имена за раздели и ръчно изрисувани ударени букви, детайли на картините, обработка на изображения и безброй корекции…
после настъпват производствените мъки – каква да е хартията, пък дали ще са достатъчно ярки цветовете, с твърда корица ли да бъде, може ли преге, дали да не е топъл печат… и така – до мострата. мострата се прави с дигитален печат. целта й е да се успокоя, че сме на прав път, макар че няма да е съвсем същото при реалните 500 броя, заради офсетовия печат… а за треперенето между машините докато тече печатането и докато разлистя първата готова бройка дори няма да споменавам… 🙂
ах, да, а после идва ред на финансирането…

този път се опитвам да финансирам производството на каталога през Indiegogo crowdfunding* платформата, като най-краткото обяснение за нея е следното: това е сайт за проекти, които набират средства за реализация от цял свят. хората, които симпатизират на даден проект, могат да го подкрепят, като срещу сумата, с която участват, получават продукта (в случая каталога ми) + най-различни други придобивки.
ако харесвате това, което правя и имате желание да ме подкрепите – разгледайте детайлите и споделете с приятели: https://www.indiegogo.com/projects/acrista-art-2016-catalog-book/x/14548065#/
надявам се всичко да стане, както съм го замислила и да ви радвам с готов каталог на откриването на изложбата. той ще е и идеален подарък за коледните празници.

благодаря от сърце.

работа по каталога и фотосесия за видеото
работа по каталога и фотосесия за видеото (това в ръката ми не е уиски, въпреки че много ми се щеше :)))
7 часа монтаж на видео, кадрите за което снимахме повече от година и половина...
7 часа монтаж на видео, кадрите за което снимахме повече от година и половина…
все пак ще бъде с твърда корица и преге
все пак ще бъде с твърда корица и преге
последни приготовления по време на фотосесията
последни приготовления по време на фотосесията
64 страници с картини, мои стихове, импресии и мисли за процеса на работа
64 страници с картини, мои стихове, импресии и мисли за процеса на работа

*какво е Crowdfunding?

накратко това е процес на онлайн набиране на средства чрез финансово участие на различни хора, понякога стотици или хиляди от цял свят, които харесват даден проект и искат да подкрепят реализацията му. достатъчно е да имат Pay Pal или кредитна карта.

Indiegogo е онлайн платформа, която дава възможност на хората да подкрепят финансово проектите, които са важни за тях.

всяка кампания има Perks (придобивки), чиято цел е да поощрява участниците в замяна на тяхната подкрепа. например в моята кампания освен каталога, можете да получите различни размери принтове, ваучери за отстъпка и … следете кампанията за предстоящи изненади. 😉

снимки и видео кадри: Nia Kassabova