Представям ви: системи за окачване на картини

Партньорството ми с Фрейм Мастър датира вече повече от десет години и е от онези качествено променящи бизнеса сътрудничества, без които не мога да си представя тази така съществена част от работата ми – презентирането на готовите картини.

С Михаела от Фрейм Мастър се запознахме малко след като се сдобих с ателието за клиенти, в което ги каня да разгледат готови творби. Компанията е вносител на холандските системи за окачване на картини STAS Picture hanging systems, които инсталирах с огромен ентусиазъм в ателието.

Системата, на която аз се спрях, е алуминиева лайстна (релса), прозрачни корди и по-лекия вариант кукички. Тя ми позволява лесно да аранжирам и пре-аранжирам множество картини с различна тежест и обем на двете галерийни стени и по този начин често да променям обстановката в ателието. Едно от нещата, които ме радват най-много, е лесното уравновесяване и изравняване на картините по горен и долен ръб, което е изключително важно при композирането на изложбена стена.

Системите са подходящи както за галерии, така и за частни домове и офиси, ориентирани към излагане на произведения на изкуството и пасват на различни стилове в интериора. 

Значително преимущество е, че отпада необходимостта от дупчене на стените за всяка картина и при всяко желание за промяна. Релсата и кордите са достатъчно дискретни и могат да бъдат инсталирани на различна височина и на различни повърхности. Опция е използването на леко осветително тяло, монтирано заедно с лайстната.

Ако имате нужда от детайли за STAS системите, можете да ги откриете на сайта им, на страницата във Facebook или като се свържете за консултация директно с Михаела от Фрейм Мастър на 088 854 2233.

Снимковият материал е на STAS Picture hanging systems и правата принадлежат на съответните автори.

В продажба: стативи от ковано желязо


Търся нов собственик на последни 3 броя стативи от ковано желязо, които години наред ми служиха вярно за представяне на моите картини по време на изложби и в постоянни експозиции в лобитата на няколко хотела.

Стативите бяха изработени лично за мен и сами по себе си са произведение на изкуството с елегантната си и изящна линия.

Подходящи са за събития в галерии, хотели и изложения, шоурум изяви, ресторанти, градински партита, сватби, модни ревюта, мол пространства, книжарници. Ако желаете, можете да ги отдавате под наем.

Възможно е да имат нужда от освежаване на боята тук и там, тъй като дълго време бяха в експлоатация. Диаметърът на желязото е 12 мм.

Моля имайте предвид, че за транспорта на повече от 2 броя, е необходим голям автомобил или мини ван/ бус.
Физически стативите се намират в кв. Гео Милев в София.

Цена: 120 лв. на брой.

Техническите характеристики:

За запитвания и допълнителна информация, моля свържете се с мен чрез формата за Контакти на сайта ми.

Как да аранжираме картини – част V

Няма да се уморя да напомням, че картините не трябва да се окачват твърде високо, за да не загубят връзка с останалите мебели и да са добре интегрирани в интериора. Не се страхувайте да ги аранжирате на около педя от дивана, таблата на леглото, шкафа. Важното е средата на творбата да е приблизително на нивото на очите, когато сте изправени.
Другото важно напомняне е за обема на произведенията. За да стои добре самостоятелна картина над диван например, е добре като габарит тя да е около 2/3 от дължината на дивана. Иначе се получава своеобразно “малеене” и се губи желания ефект. Ако имате творба, на която много държите, но е малка като обем, то е добре тя да бъде съчетана с една или повече картини, за постигане на баланс.

Споделям едно видео, което много добре визуализира горните разсъждения и се надявам да ви бъде полезно при аранжирането на творби във вашия дом и/или офис.

Kак да аранжираме картини – част IV – антре и коридор

Антрето и коридорът са може би последните пространства в жилището, за които обмисляме аранжиране на картини. Причината е, че те са по-скоро с практична насоченост, не престояваме дълго време в тях и обикновено се налага да вместим нещо малко в обособилите се колони или ниши между вградения гардероб, шкафа за обувки, огледалото и закачените връхни дрехи.

В тези пространства в повечето случаи също така липсва естествена светлина, затова е наложително при изграждането им, ако ще присъстват картини или фотографии, да се помисли предварително за добро насочено осветление.

Днес споделям няколко идеи за разполагане на творби в антрето и коридора. Снимковият материал (освен заглавната снимка, която е моя) е от Pinterest и правата принадлежат на съответните автори на фотографиите.

Бордът в Pinterest, наречен Art Arrangement обогатявам периодично и идеите вече са разделени по помещения, така че ако ви е интересно, последвайте го тук.

Семпъл и елегантен вариант с еднакви по размер и рамкиране фотографии над шкафчетата за обувки.
Прочети повече Kак да аранжираме картини – част IV – антре и коридор

Осветление за картините

Неизменна част от аранжирането на картини  е тяхното правилно осветяване.

Дали едно произведение на изкуството се нуждае от насочено осветление или не, зависи от количеството естествена светлина, която достига до него през деня. Понякога тя е напълно достатъчна, за да са видими цветовете и детайлите на творбата. В повечето случаи обаче в домовете / офисите ни липсва достатъчно такава светлина, а и тя рядко достига в помещения като коридора например, където също се експонират картини. Ако пък вечер имате желание картините да са артистични акценти при намалено или напълно изключено централно осветление, то задължително трябва да се помисли за насочена към тях светлина на отделен ключ.

При мен в ателието често идват клиенти за избор или поръчка на картини, когато вече са приключили с ремонтиране / реновиране на жилище или офис пространство. Уви, на този етап или няма предвидено осветление за картините или са сложени само популярните спотове за стена над картина (тип ваничка). Поради липсата на широк ъгъл на осветеност (тъй като са монтирани твърде близо до картината), обикновено те са не само естетически непривлекателни, но и напълно неефективни. Обичайно резултатът от този тип осветление е малък блик в горния край на картината (най-често е осветена по-скоро рамката) и тъмна долна част.

Снимка: Pinterest, правата принадлежат на съответния автор на фотографията. Photo found on Pinterest, copyright belongs to the rightful owners.

Какво е удачното решение при избор на осветление за картини?

За да се освети равномерно цялото произведение, е необходим широк ъгъл на осветеност, което се постига с достатъчно разстояние от осветителното тяло до картината. Вариант е използването на релса от LED спотове, като в случай че таванът е от гипсокартон, някои релси могат директно да бъдат вградени в него. Телата на релсата могат да се добавят като брой, да се местят и да са с различна интензивност на светлина, но най-важното е, че могат да бъдат насочвани към картините.

Снимка: max-vakhtbovych

Друг вариант е използване на самостоятелни спотове, монтирани отново на тавана с широк ъгъл на осветеност. Един много добре работещ пример са спотовете NYMANE на IKEA, които, монтирани на около 70-90 см от стената, дори няма нужда да бъдат насочвани.

Картината “Прераждане”, която рисувах специално за този хол, получи изключително добро осветление. Мястото принципно не е с много добра осветеност дори през деня и четирите спота на тавана превръщат картината в артистичния акцент, който е замислена да бъде.

Правилното време за избор на вида осветление е на ниво проект, за да може да се предвидят местата за кабели и брой и вид ключове. Ако вече сте приключили с ремонта, вариант е избор на тяло със статичен брой спотове, които могат да се насочват в различни посоки. Две такива са NYMANE и BAVE на IKEA, но на пазара има огромен избор и сред други марки.

Важно е да съобразите цвета на релсата / спотовете, в зависимост от това дали желаете да се акцентира върху тях или не. Когато в интериора има други тъмни елементи (например от ковано желязо), тогава изборът на черна релса би бил удачен. При един преобладаващо светъл интериор обаче, тъмни на цвят спотове на тавана биха имали ефекта на накацали черни гарвани, които твърде силно ще привличат погледа.

Снимка: max-vakhtbovych
Снимка: Victoria Borodinova

И още две неща, които да имате предвид:

I. Често за осветяване на картини се разчита на лунички, вградени в тавана в близост до стената на която е окачена картината (тоест физически са над нея). Това също не е ефективен начин за осветяване, заради липсата на достатъчна интензивност на светлината и липсата на широк ъгъл на осветеност. Обратно, ако произведението е по-декоративно и със сериозен релеф, осветяването отгоре би имало интересен драматичен ефект, просто трябва луничките да са достатъчно мощни.

II. Ако имате картини зад стъкло или планирате да се сдобиете с такива, добре е да имате предвид, че обикновеното стъкло е трудно за адекватно осветяване, тъй като бликовете са факт дори при естествена дневна светлина и се получава ефект на огледалото – по-вероятно е да виждате собственото си отражение, отколкото картината. Решението е използване на антирефлексно стъкло или музейно стъкло и поставяне на подходяща позиция без директна светлина.

Снимка: jon-nathon-stebbe