La Maison Du Pastel (Къщата на пастела)

photo by Jacky Naegelen

денят започна вдъхновяващо! семпъл и симпатичен сайт на френска марка пастели ме потопи в магията на ръчното производство. работилничката съществува от 1720 година, а марката Henri Roche носи името на човека, който, общувайки с артистичното съсловие в лицето на Legros, Whistler, Degas, Chеret и много други художници, създава уникална серия пастели, които в началото на миналия век са наброявали 1650 цвята! препоръчвам видео материала, който показва процеса на направата на пастелните стикове и пресъздава атмосферата по невероятен начин. заслужава си да се видят и колекциите от фотографии, направени в La Maison Du Pastel от Jacky Naegelen и Wilfried Louvet.

photo by Jacky Naegelen

via Soft Pastel News

P.S. от продуктовия каталог става ясно, че цената на един стик е от порядъка на 20 Евро, а пълната гама цветове струва 8,500 Евро… това бие дори Schminke, мрън.. може би някой ден все пак… :о)

пастелно


знам, че отдавна трябваше да попиша за пастела като материал – може би още, когато уеб сайта ми започна съществуването си преди 6 години. сегашната публикация е провокирана от твърденията на доста галерии у нас, а и в Европа (в Щатите пазарът е съвсем различен), че пастелът като средство за рисуване не е особено популярен и съответно е рядко търсен от клиентите. моят опит от последните години пък показва точно обратното. парадоксалното е, че продавам картини със сух пастел, като в много от случаите клиентите дори не питат какъв материал е това. тях ги интересува по-скоро от емоцията и цветовете, отколкото средството, с което са постигнати. според мен по-слабата популярност на пастела идва от нежеланието на хората на изкуството да “образоват” поне малко клиентите, от погрешната оценка на пастела като “по-нетрайно” средство, използвано предимно за скици и съответно несправедливо класифицирано като по-евтино от традиционно известното на всички масло.

ето малко факти за пастелите, ей така за обща култура:

история >>
шведската художничка Шарлот Херцфелд разказва на сайта си, че производството на пастелните стикове датира още от 16ти век, а добива изключителна популярност през 18ти век. венецианската художничка Rosalba Carriera (1674-1757) прави портрети с пастел и става известна и почитана в двора на Луи XV. френският двор буквално се влюбва в кадифената повърхност на пастелните картини и става модно да си поръчаш портрет с пастели. говори се, че през 1780 година само в Париж се подвизават не по-малко от 2 500 пастелисти. парижката мода бързо се разпространява и в останалите европейски държави.
според wikipedia наименованието “pastel” произлиза от италианската дума “pastello”, която означава “малко руло тесто”. френската дума пастел пък се появява за първи път през 1675 година.

състав и видове пастели >>
пастелите биват сухи (soft pastels) и маслени (oil pastels), състоят се от чист пигмент, който се размесва с вода, докато се получи консистенция, подобна на тесто. най-често тя се оформя на цилиндрични пръчици (sticks), които се оставят да изсъхнат. понякога като средство за по-здраво свързване на пигмента се използват гума Arabic или гума tragacanth. маслените пастели представляват пигмент, смесен с восък или несъхнещо масло.

издържливост >>
тъй като в пастелните пигменти няма материал, който да остарява и да се окислява, картините с пастел остават свежи като цвят и в състоянието, в което са напуснали статива, независимо от годините. от предишни векове до нас са достигнали пастелни картини и рисунки, които днес изглеждат така, сякаш са нарисувани вчера и ще продължат да изглеждат по същия начин и след значителен период от време.

марки >>
Schminke, Sennelier, Rembrandt, Unison, Daler – Rowney, Winsor and Newton

художници >>
историята помни много художници, творили с пастели – сред по-популярните от тях са Chardin, Redon, Vuillard, Cassatt, Monet. безспорно най-известният пастелист досега е Edgar Degas (1834-1917), който е и колекционирал картини на de la Tour и други художници. сред чуждестранните съвременни пастелисти с пастел работят Harley Brown, Richard McKinley, Ramon Kelly, Maggie Price, Astrid Volquardsen, Deborah Christensen Secor, Alicia Sotherland (the list is to be continued).