ново начало

тъъй.. нова година, като чисто бяло платно. какво ще нарисувам на него? кой знае?

не ми остана ред да напиша пост за отминалата 2017 (защото последните 4 дни от нея смело се впуснах в пребоядисване на ателието), но беше добра година. наситена. с хубави и не-толкова-хубави дни. със свършена безценна вътрешна работа, с пътешествия, с учене да казвам Не, с почти изцяло реализирани картини, с мъдрост, придобита по трудния начин, с низ от малки, но толкова прелестни моменти, със споделени “обикновени вълшебства”, както ги нарече един приятел. за всичко това – изпитвам благодарност.

ако научих нещо последните години, то е, че не мога и не искам да планирам. мога само да си пожелавам. за новата – ако стане, каквото ми се падна в “минираната” ми с късмети баница, ще съм най-удовлетвореният човек на света. ако ли не – ще опитам да направя най-доброто от това, с което разполагам. толкова много идеи бълбукат, само енергия и устояване да имам – всички ще видят бял свят. а дотогава – търпение и фокус. а, и да не забравя най-важното за всеки ден – courage over comfort.

it’s your choice

потребител съм на фейсбук от самото излизане на платформата. през годините я използвам предимно за популяризиране на страницата с картините и за целта съм наляла хиляди евра, което от своя страна ми позволи да достигна до хиляди хора.
напоследък обаче потребителското ми изживяване и ефективността започнаха стремително да се насочват надолу заради “дреболии” от типа:

– непрекъснати проблеми с boost -ване на постове, в които има някое голо рамо (!) тоест не одобряват рекламата, като обосновката е, че противоречи на политиката им да няма голота и провокативен материал в рекламите, но не отчитат, че алгоритмите са безумно направени и режат на общо основание
– обжалването на тези често неверни безумия вече остава без отговор (все имам отворен case от 23.11…)
– нарастването на рекламите до невъзможност, множеството бъгове и постоянни Прочети повече it’s your choice

разказница на истории

какъв по-хубав подарък за рождения ми ден тази година от появата на бял свят на едно дълго чакано видео!
в него ще видите фрагменти от живота ми като художник, снимани през последните четири години, както и картини от този период. видео материалът е на английски, затова в този пост споделям българския текст.

Да създам една картина за мен означава да разкажа история. Затова и мисля за себе си като за Разказница на истории. Това са истории за нежност и страст, за тъга и копнеж, за очакване и любов.

Хората често споделят колко очаровани са от изумителното съчетание на крехкост и сила, излъчвани от женските образи в моите картини. За мен тази комбинация е нещо естествено. Аз самата съм изящна и чувствена жена и съумявам да вплета в картините си цялата гама от силни емоции, които преживявам.

За мен жената е начало, муза, великолепие. Женското лице, женската фигура, са Прочети повече разказница на истории

размисли пред камината

отново пред камината. след една шеметна, възторжена, но и безкрайно уморителна седмица на изложбено откриване, срещи и разговори с хубави хора, физическа преумора от опаковане и разнасяне нагоре надолу и напред назад на картини и тонове каталози, е време за заслужено поемане на въздух. докато се взирам в хипнотизиращите пламъци, се сещам за скорошната статия на Ани за нейните 101 благодарности за тази година и без да искам започвам наум да изброявам моите… далеч не са сто и една, но са все хубави 🙂

acristacafe_thanks_2016_

благодарна съм
– за димящото кафе сутрин, което е моята медитация и вътрешна “оперативка” сутрин
– да се събудя на село и слънчевите лъчи да прозират през златистите завеси, които майка ми е ушила преди бог знае колко години и тази светлина да е най-оптимистичното начало на деня, което мога да си представя…
– да събирам орехи докато почиствам листата на любимото ми дърво в началото на декември и с удивление да приемам даровете на природата, скрити сред замръзналата трева
благодарна съм
– да имам човек до себе си, ама като моя човек.
– че изпълних всички цели за тази година (с изключение на една, която става приоритетна за догодина) и с кеф да изхвърля листчето със задрасканите цели.
– за клиентите, които ме намират и ме трогват с доверие, подкрепа и приятелство
благодарна съм
– да видя израстването си в един единствен поглед по време на откриването на изложбата и този възторг да е награда за всичкото усилие, труд, напрежение, съмнения, и дисциплина през последните две години
– да се впускам надълбокото в себе си и разбирайки се все по-добре, да разбирам и света мъничко по-добре
– да се уча, всеки ден. непрекъснато. с желание.
– да привличам хубави, качествени, стойностни и интересни хора в живота ми
благодарна съм
– да имам приятели, с които светът е едно по-прекрасно място
– че мога да мечтая
– за билетите за Испания, които вече са резервирани за пролетта
– за новите картини, които вече се заформят в главата ми
благодарна съм
– за огъня в камината и в сърцето
– за тишината, когато успея да я постигна

за този миг
благодарна съм.

acristacafe_thanks_2016