кино

Ноемврийски филмов микс

В ноемврийския ми микс има приказка за гиганти, има деструктивен талант, има човещина и достойнство, щипка гений, и една история за обстоятелства и характер…

The BFG – зад това странно заглавие се крие цял гигант – The Big Friendly Giant (защото има и такива, които не са никак friendly). Приказката е режисирана от Спилбърг, който използва за основа книгата на Роалд Дал с едноименно заглавие. Малката Софи среща The BFG и започват едни приключения, ама да не разказвам всичко… 😉

Nina – истинска класическа драма за истинска класическа дива. Филмът е за част от живота на Нина Симоне, която прави всичко възможно да го съсипе. Впечатляваща игра на Зои Сoлдана, която според мен за първи път играе драматична роля с такава дълбочина.

Mr. Church – първоначално подминах този филм, подведена от плаката, защото реших, че е поредната комедия с Еди Мърфи. Оказа се нещо съвсем неочаквано – прекрасна и вълнуваща история.

The Man who knew Infinity – филмът е за краткия, но необикновен живот на индиеца математик Шриниваса Рамануджан, който в началото на миналия век бива поканен от леко надменните британци да прекоси океана и да работи с тях над някои неразрешими математически казуси. Напоследък Дев Пател е доста зает, но ме радва, че засега не съм го гледала в слаба роля.

Our Kind of Traitor – Юън Магрегър и Стелан Скарсгаард на едно място във филм по роман на Джон льо Каре. Нямаше как да пропусна и си струваше за жанр, който принципно не е сред най-любимите ми.

В списъка със сериали пък се заформят още два, на които скоро смятам да отделя време:

The Crown и This is us